Etelä-Karjalan sote-piiri yhtenäistää ateriapalvelujensa hinnat kunnissa

Kuntien kirjava ateriahinnasto poistuu. Asiakas saa päättää osallistuuko järjestelmään vai tilaako aterian itse.

Anssi Kemppinen

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin ateriapalvelukäytäntö muuttuu ensi kuussa. Aterian hinta määräytyy jatkossa asiakkaan bruttotulojen perusteella.

Muutos koskee kaikkia ateriapalvelujen asiakkaita ja jokaista sote-piirin kuntaa.

-Tämä tasapuolistaa käytäntöä sote-piirin alueella, sanoo piirin vanhustenhuollon ohjaaja Helena Pulli.

Ateriapalveluja haluavien asiakkaiden on maaliskuun aikana itse haettava palveluja kotihoitokeskuksesta, joka arvioi tarpeen.

ATERIOIDEN uudet hinnat vaihtelevat kuudesta eurosta 9,8 euroon. Tähän mennessä tuetun aterian hinta on ollut eri kunnissa kirjavaa ja esimerkiksi Rautjärvellä hinta on nyt 6,25 euroa.

-Asiakas voi valita tilaako aterian kotiin vai käykö syömässä lähimmässä lounasravintolassa.

Tämä voi Pullin mukaan tulla joillekin halvemmaksi kuin kotiin tilattu ateria. Joillekin aterian hinta voi nousta tai alentua nykyisestä.

-Ruoan valmistajille ja myyjille järjestelmä ei aiheuta tappioita, sillä sote-piiri maksaa oikean hinnan ja tuetun hinnan välisen eron.

VARSINKIN Lappeenrannassa muutos tuottaa työtä, kun järjestelmään oikeutettujen ateriatarve pitää selvittää.

Kotihoidossa olevien asiakkaiden tarve on helppo selvittää, mutta moni tilaa aterian suoraan valmistajalta. Aterioita toimittavat muun muassa Lappeenrannan Palvelukeskussäätiö ja Saimaan Tukipalvelut Oy.

-Lappeenrannassa aloitusvaihe työllistää henkilökuntaa. Tarpeen määrittelyssä käytetään kuitenkin harkintaa ja kaikilla ateriapalvelua tarvitsevilla on mahdollisuus saada ateria, vakuuttaa Pulli.

Pienemmissä kunnissa ateriapalvelujen saajat ovat paremmin tiedossa.

-Tarpeen arviointi on tehty meillä aina. Jokaisen pitää silti tehdä nyt anomus, sanoo osastonhoitaja Helena Tiainen sote-piiristä Rautjärveltä.

Myös muun muassa Parikkalassa aterianpalvelujen tarvitsijat ovat tarkasti selvillä.

LAPPEENRANNASSA selvityskirje lähtee kaikille aterian saajille, joita Pullin arvion mukaan on nyt noin 700 asiakasta. He ovat pääosin vanhuksia ja pitkäaikaissairaita.

Ns. ateriatukea ateriaan oikeutetuista saa tällä hetkellä noin 200 ihmistä. Tuettua ateriaa ei ole saanut, jos säästöjä on ollut yli 3 356 euroa, vaikka eläketulot olisivat olleet pienet.

-Nyt säästöt eivät vaikuta. Uuden ateriajärjestelmän piiriin tulee ehkä 500-1000 lappeenrantalaista.

Pulli toteaa, että moni on voinut tilata aterian nyt kotiin mukavuussyistä, mutta sote-piiri kannustaa ihmisiä myös omatoimisuuteen tai lähtemään lähipaikkaan syömään ja tapaamaan muita.

Sote-piirin ateriapalvelun uudet hinnat 1.4.2011

Bruttotulot

Kirjoittaja:
Aterian hinta
alle 900 EUR/hlö 6 EUR
901-1 100EUR/hlö 6,8 EUR
1 101-1 500 EUR/hlö 7,8EUR
1 501-2 000 EUR/hlö 8,8 EUR
yli 2 000 EUR/hlö 9,8 EUR

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri. Muutos koskee sote-piirin aluetta eli Lappeenrantaa, Lemiä, Luumäkeä, Parikkalaa, Rautjärveä, Ruokolahtea, Savitaipaletta ja Taipalsaarta. Anssi Kemppinen