Hanojen ja juurakoiden metsästäjä

Imatralainen Jarkko Liutu on Galleria Antareksen ensimmäinen residenssitaiteilija. Kuvanveistäjälle työtilat ja valimo työkaluineen ovat välttämättömiä.

Sari Pullinen

Ruokolahti. Romuttamot, myrskyssä riipiytyneet metsät ja järvenpohjatkin ovat Jarkko Liudulle tärkeitä paikkoja taiteilijantyössä. Taidegraafikko ja kuvanveistäjä käyttää veistoksissaan pronssia ja puuta. Töihin tarvittava metalli on kierrätettyä, omat pronssiseokset syntyvät vanhoista hananpätkistä ja vesiputkista. Puuosien aihiot voivat olla vaikka puunjuurakkoja, oksia tai pahkoja.

— Kun käyttää seoksissa kierrätettyjä metalleja, voi tulla valuvirheitä. Isoissa projekteissa on fiksua ja helppoa tilata punametallia suoraan, Liutu kertoo.

Kaksi vuotta sitten Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen yksiköstä Imatralta taidegraafikoksi valmistunut Liutu pitää tänä vuonna useita näyttelyitä. Ruokolahdella Galleria Antareksen taiteilijaresidenssissä hän on pian viikon verran työstänyt sisältöä ensimmäiseen varsinaiseen yksityisnäyttelyynsä, joka aukeaa Lappeenrannassa Galleria Pihatossa 22. maaliskuuta.

Kesäkuussa Liutu esittäytyy Joensuussa, syksyllä Etelä-Karjalan taidemuseossa. Hyvinkäälle hänet on valittu yhteisnäyttelyyn Puun taju.

— Kunnioitan puussa luonnon omaa muotoa. Hienoa oksaa työstän vähitellen, jotta saan silmää miellyttävän osan veistokseeni.

Liutu on huomannut, että hänelle sopii lyhyt ja intensiivinen työskentelyjakso. Vaikka se on rankkaa, töistä tulee siten henkilökohtaisempia.

Imatralla asuvalle Liudulle residenssiviikko Ruokolahdella oli lottovoitto, sillä omaa työhuonetta hänellä ei ole. Lisäksi residenssin emäntä, kuvanveistäjä Tiiu Anttinen voi avustaa valutöissä.

— Valuja ei voi tehdä yksin. Työpari on välttämätön.

Yhteistyö olisi muutoinkin tärkeää. Taiteilijia voi Liudun mielestä hyvin tulla välillä omasta kuplastaan ulos, muiden pariin.

Yhteistyömahdollisuuksia

voisi hänestä luoda enemmänkin.

— Taiteilijat ovat panneet omiin työhuoneisiin ja laitteisiin älyttömästi rahaa. Jos se raha pantaisiin yhdessä johonkin isoon, yhteiseen rakennukseen ja pajoihin, mitä ne voisivatkaan tarjota, Liutu miettii.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Jarkko Liudun suvussa on ollut runsaasti käsityöläisiä. — Tykkään tehdä materiaaleista, jotka kestävät. Kun asiakas ostaa työn, haluan antaa sille kestävyystakuun.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen