Katualueen leventäminen kiihdyttää korvenkyläläisiä

Joutsenon kaupunki jätti aikanaan katualueet lunastamatta. Korvenkyläntien alla olevat viemäri- ja vesijohtoputket saneerataan ja uusitaan suuremmiksi.

Tenho Tiilikainen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki on aloittanut Korvenkylässä Mullinmäen ja Imatran Portsillan välisellä alueella vielä lunastamattomien katualueiden lunastukset kiinteistöjen omistajilta. Kiinteistöjen omistajat kysyvät miksi?

Korvenkylän alueen asemakaava on vahvistettu vuonna 1982. Joutsenon kaupunki ei kuitenkaan koskaan lunastanut leventyneitä katualueita kiinteistöjen omistajilta itselleen esimerkiksi Korvenkyläntien ja Kalliontien varrelta.

Katujen lunastuksen kanssa samaan aikaan kiinteistönomistajille on lähetetty katusuunnitelmat. Suunnitelmissa nykyiset hiekkapintaiset kapeat kylätiet on muutettu ajoradaltaan kuuden metrin levyisiksi päällystetyiksi kaduiksi. Ajoradan kahta puolen jää kahden metrin reunusalue.

Kaiken kukkuraksi Rauhan alueen rakentaminen vaatii vesi- ja viemärijohtojen saneerauksen. Korvenkyläntien alle kulkevien vesi- ja viemärijohtojen saneeraus on tarkoitus aloittaa heti keväällä.

USEAT asuinkiinteistöt on aikanaan rakennettu aivan kyläraittien varteen. Katujen leventäminen täyteen leveyteensä tuo kadut talojen piha-alueelle.

-Kalliontiellä tämä tarkoittaisi sitä, että taloni rappusilta olisi kadulle matkaa pari metriä. Sinne häviäisivät kauniit istutukset, koivut ja kirsikkapuut, Marja-Liisa Rossi sanoo.

Hän ei ymmärrä katusuunnitelmahankkeita. Alueen asukkaat eivät halua kuusi metriä leveää kestopäällystetietä idylliselle kyläraitilleen. Rossi ei myöskään usko, että Imatrantien ja Kuutostien väliseen kolmioon tulee uusia asuntoalueita, joita varten teitä tarvittaisiin.

-En ymmärrä, miksi kaunis Korvenkyläntie pitää pistää matalaksi ja samalla myös tuhota usean kiinteistön arvo.

Rossi onkin lähettänyt Lappeenrannan kaupungille kaavamuutosehdotuksen, jossa katualueen leveydeksi määriteltäisiin 6-7 metriä.

LAPPEENRANNAN teknisen palvelutuotannon suunnittelupäällikön Pentti Multaharjun mukaan alueen katujen leventämisen ja päällystämisen aikataulua ei ole lyöty lukkoon. Multaharjun mukaan ei ole edes varmaa, tullaanko tällaista koskaan tekemään.

Asemakaava antaa kuitenkin tällaiselle toimenpiteelle mahdollisuuden.

Kiinteistöjen omistajilla on nyt mahdollisuus lausua mielipiteensä katusuunnitelmista.

Multaharjun mukaan vesi- ja viemärilinjan uusiminen ei tarkoita Korvenkyläntien automaattista leventämistä. Joissakin paikoissa jouduttaneen kuitenkin riittävän vieton aikaansaamiseksi jopa räjäytys- ja maansiirtotöihin, koska putket joudutaan vetämään aiempaa syvemmälle.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Kalliontien ja Korvenkyläntien kulmauksessa asuva Marja-Liisa Rossi ihmettelee Korvenkylän alueen katuhankkeita.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen