Kurosten kauppa käy sadatta vuotta

Neljännessä polvessa jatkavan perheyrityksen tarina on kulkenut suutarinverstaasta urheilukauppaan. Kaikkea on myyty, paitsi autoja.

Matti Veijalainen

IMATRA. Kalle Kuronen & Kumppanit Oy kertoo satavuotiasta perheyrityshistoriaa. Tarina alkaa suutarinverstaasta nykyisen rajan takaa. Se jatkuu urheiluliikkeessä Imatralla, eikä loppua näy.

-Meillä on seuraava polvi tiskin alla kasvamassa. Tytär Julia on jo viikonlopputöissä mukana ja Jimi-poika testaa innokkaasti pyöriämme, neljännen polven kauppiaat Jarkko ja Kaisa Rahkonen kertovat.

Suvun suutarit, Jarkko Rahkosen isoisän isä Aleksanteri Kuronen ja poikansa Kalle pysyttelivät ensin lestissään. Jalkineiden teko jatkui evakossa Vaasassa.

Sotien jälkeen perustettiin uusi liike Imatran Rautionkylään. Kenkäkauppa jatkui yhä, mutta samalla alkoi toimialojen laajentaminen. Kalle Kuronen ei alistunut pula-aikaan, vaan alkoi itse vulkanoida renkaita polkupyöriin. Pyöräkauppa kasvoi nopeasti, ja sen myötä valikoima muutoinkin. Legendaariseen Kurosen kulmaan kasvoi kodinkone-, elektroniikka- ja urheilukauppa.

-Melkein kaikkea muuta on ehditty myydä paitsi autoja, Jarkko Rahkonen sanoo.

Nyt suvun kauppaperinne jatkuu urheiluliikkeessä Imatrankosken Intersportissa. Paikka kävelykadun varressa on Rahkosen mukaan paras mahdollinen, ja kasvu-uraa kuljetaan. Viimeisin laajennus tehtiin vuonna 2008.

Satavuotiaaksi firmaa on Rahkosen mukaan ollut siivittämässä monta menestystekijää. Niihin kuuluvat uudistumiskyky, tiivis perheyhteisö ja hyvät pitkäaikaiset työntekijät.

Pärjääminen edellyttää urheilukauppiaalta Rahkosen mukaan parempaa palvelukykyä kuin koskaan ennen. Asiakasta on autettava oikeimmalla tiedolla aikana, joka on tehnyt kuntoliikunnastakin yhä enemmän välineurheilua.

-Maailma on pienentynyt, ja se on tietoa täynnä. Toinen asia on, että onko se neteistä löytyvä tieto aina oikeaa.

Itse nykyinen toimitusjohtaja-kauppias on kiertänyt maailmaa Amerikkoja myöten. Tietotekniikka-alalta Rahkonen palasi sukufirmaan täysipäiväisesti vuonna 2004. Veri veti Karjalaan ja kauppaan. Sukupolvenvaihdos tehtiin viime vuonna. Äskettäin edesmennyt isä Kari Rahkonen ja äiti Marja-Terttu, omaa sukua Kuronen luovuttivat liikkeen seuraajilleen.

Satavuotisjuhlissa yritys jakaa ensimmäiset urheilun ja kulttuurin stipendinsä Kari Rahkoselle nimikoidusta rahastosta.

Varoja kartutetaan kesällä huutokaupalla, missä myydään urheilujulkkisten lahjoittamia tavaroita.

Satasta Kuroset ja Rahkoset juhlivat syksyllä. Siitä tulee Jarkko Rahkoselle tärkeää aikaa myös muulla tapaa. Kisakalenteriin on merkattu miehen ensimmäinen täysmaraton, ja velvoittava sellainen. Vaimo selvitti oman avauksensa kunnialla viime vuonna.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Kauppiaat Kaisa (vas.) ja Jarkko Rahkonen ovat ottaneet ohjat Kurosten nimeä kantavassa sukuyrityksessä. Edellisen polven yrittäjä Marja-Terttu Rahkonen jatkaa nuorempien tukena.

Meillä on seuraava polvi tiskin alla kasvamassa.

Jarkko ja Kaisa Rahkonen

Kalle Kuronen & Kumppanit Oy

Yritys alkoi kiertävän suutarin Aleksanteri Kurosen 1911 Hiitolaan perustamasta jalkineliikkeestä.

Evakosta perheyritys palasi Imatralle 1946. Rautionkylän toimipaikassa on nykyään Kalle Kurosen suutarimuseo.

Imatrankoskelle liike muutti 1988. Vuodesta 1991 toimipaikka on ollut Koskenpartaan Intersport.

Nykyiset kauppiaat Jarkko Rahkonen (yhtiön toimitusjohtaja) ja Kaisa Rahkonen (hallituksen puheenjohtaja).

Yrityksellä on 16 vakinaista työntekijää.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen