Savitaipaleella on jo helpompi hengittää

Tilinpäätöksen alijäämä jäi odotettua selvästi pienemmäksi. Palvelutuotanto kaipaa yhä terävöittämistä.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Vuoden 2010 tilinpäätös ei ollutkaan niin synkkä kuin Savitaipaleella odotettiin. Alijäämä kutistui lopulta vajaaksi 277 000 euroksi, vaikka talousarvio kävi lisämäärärahojen myöntämisen jälkeen peräti 1,367 miljoonaa euroa miinuksella.

-Viime vuosi meni odotuksiin nähden erinomaisen hyvin, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi kiteyttää.

Kunnan taloutta kohensivat kaksi prosenttia odotettua suuremmat verotulot, lisääntyneet valtionosuudet ja budjettikurin pitäminen. Sosiaali- ja terveyspiirin kanssa neuvoteltu sopimuskin piti, eikä ikäviä yllätyksiä terveydenhuollon suunnalta ilmaantunut.

-Rakenteellista alijäämää on edelleen ja palvelutuotantoa täytyy terävöittää. Tilanne ei kuitenkaan ole ollenkaan niin tuskainen kuin vuosi sitten, Iso-Mustajärvi toteaa.

Heikkoa tilinpäätöstä rahoitetaan edellisvuosien tapaan vanhoilla rahastoilla. Pahojen päivien varalle jää tämän jälkeen vielä 2,16 miljoonaa euroa.

Suuret investoinnit rasittivat Savitaipaleen kunnan taloutta viime vuonna. Nyt uusi Koivukoti sekä Peiponpesän korjaus- ja saneerausurakka ovat jo valmistuneet, ja koulukeskuksen ensimmäinen vaihe sekä keskuskeittiö valmistuvat ensi kesänä.

-Alkaa tuntua sitä, että räpistelemme jo pinnalle, Iso-Mustajärvi arvioi.

Kunnan lainamäärä oli vuodenvaihteessa miltei 4,149 miljoonaa euroa, eli 1?074 euroa jokaista kuntalaista kohden. Velkaantuminen on kiihtynyt, mutta Savitaipaleella on lainaa edelleen reilusti alle valtakunnallisen keskiarvon.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen