Viipurin Golfin ex-johtaja sotkee vielä pakkaa

Viipurin Golfin toimitusjohtajan tehtävästä potkut saaneen Kimmo Pennasen mukaan golfyhtiön talouden peikkona ovat sijoittajaosakkeet, joiden lunastuspykälä laukeaa näinä aikoina.

Jarmo Hämäläinen

LAPPEENRANTA. Viipurin Golfin toimitusjohtaja Kimmo Pennanen sai kaksi viikkoa sitten ilmoituksen siitä, että kansanedustaja Reijo Paajasen (kok.) johtama yhtiön hallitus on vapauttanut hänet tehtävistään luottamuspulan vuoksi. Pennasen mielestä potkujen syyt ovat syvemmällä, Tuosan kentän rakennusaikaan liittyvissä rahoituskuvioissa.

— Kentän rakennus oli kesken ja golfyhtiöltä rahat lopussa, eikä lisää luottoakaan herunut. Siinä vaiheessa haettiin rahoittajiksi maakunnasta merkittäviä yrityksiä. Niille myytiin ns. sijoittajaosakkeita, kullekin 5×10 000 eurolla.

— Osakkeet luvattiin tarvittaessa lunastaa 5—7 vuoden kuluttua takaisin, ja luvattiin myös palauttaa vuosien mittaan maksetut rahoitusvastikkeet. Sijoittajaosakkaille luvattiin bonuksina tiettyjä etuja, kuten mainostilaa ja edullista peliaikaa.

— Ongelma on se, että mistään senaikaisen hallituksen, eli Paajasen ykköshallituksen tai yhtiökokouksen pöytäkirjoista, ei löydy päätöksiä näiden lunastuspykälän sisältävien osakkeiden myynnistä. Osakeyhtiölain mukaan yhtiö ei saa tehdä tällaista myyntiä ilman yhtiökokouksen lupaa, Pennanen selvittää.

VUONNA 2006 Tuosan kentän jo valmistuttua Viipurin Golfin toimitusjohtajana aloittanut Pennanen kertoo kuulleensa jo vuosia sitten sijoittajaosakkeiden olemassaolosta, mutta lunastuspykälä tuli hänelle tutuksi vasta viime vuonna.

— Näitä 50 000 euroa sijoittaneita sijoittajaosakkaita on kaikkiaan kuusi.

—Nyt sijoittajille aikanaan luvatut edut ovat loppuneet ja ensimmäisten kanssa on käyty jo neuvotteluja osakkeiden lunastamisesta tai sopimuksen jatkamisesta.

— Jos kaikki osakkeet tulisivat kerralla lunastukseen, se merkitsisi 300 000 euron kustannuksia ja vielä maksimissaan 30 000 euroa korvattavia rahoitusvastikkeita. Sitä ei yhtiön talous kestäisi. Jos maksut lankeaisivat osakkaille, kohoaisivat pelaamisen kustannukset entisestään.

— Kävin itse viime vuoden lopulla neuvotteluja sijoittajaosakkeesta ja siinä vaiheessa tajusin, että tämä ei ole laillista. Sopimukset rikkoisivat osakkaiden yhdenvertaisuutta, eikä niihin ole yhtiökokouksen lupaa.

— Esitin uudelle hallitukselle, että palkkaamme pätevän juristin selvittämään asiaa. Sitä pidettiin rahan tuhlauksena. Paajasen mukaan nyt ei ole varaa lunastaa osakkeita, vaan pitää neuvotella jatkosta. Tästä asiasta meillä oli perustava erimielisyys, Kimmo Pennanen kertoo.

KOSTO tai katkeruus ei ole Kimmo Pennasen mukaan syynä sille, että hän haluaa nostaa kissan pöydälle ja golf-osakkeet keskusteluun.

— Viipurin Golfissa on 909 osaketta ja vähän vähemmän osakkaita. Jäseniä seurassa on 1 600. Olen itsekin Viipurin Golfin pienosakas ja haluan, että asiat hoidetaan lain mukaan ja käsitellään yhtiökokouksessa. Osakkaathan taloudesta lopulta vastaavat, Pennanen korostaa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Kimmo Pennanen kokee, että hänen työnsä jäi golfyhtiössä pahasti kesken.

Esitin uudelle hallitukselle, että palkkaamme pätevän juristin selvittämään asiaa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen