Aion haluaa tehdä voimistelusta elämyksen

Lappeenrannan Naisvoimistelijoiden joukkuevoimistelu-ryhmä Aion pärjää hienosti kilpasarjassa. Toukokuussa ryhmä lähtee tanssillisen voimistelun SM-kisoihin puolustamaan pronssia.

Kaisa Juntunen

LAPPEENRANTA. Voimistelu on kaunista. Tämä on päällimmäinen ajatus, kun katselee joukkuevoimisteluryhmä Aionin treenejä.

Voimistelukilpailujen tuomarit ovat samaa mieltä. Lappeenrannan Naisvoimistelijoiden Aion on pärjännyt hyvin kilpasarjassa, jota voi luonnehtia voimistelun ykkösdivariksi.

TUL:n mestaruuskilpailuissa joukkue selviytyi finaaliin ja sijoittui lopulta kuudenneksi. Koko tapahtumassa oli 118 joukkuetta ympäri Suomen, eivätkä kaikki olleet TUL:n seuroja.

— Suoritus oli joukkueelle hyvä. Koskaan aiemmin eteläkarjalainen joukkuevoimisteluporukka ei ole sijoittunut yhtä korkealle naisten sarjassa, kehaisee Aionin valmentaja Kikka Sissala-Hallikas.

Tyttöjen sarjassa menestystä on maakuntaan tullut aiemmin. Imatralainen Kiketit -joukkue kilpaili tyttöjen mestaruussarjassa kymmenisen vuotta sitten.

AION KILPAILEE myös tanssillisessa voimistelussa. Syksyllä se voitti lajin kaikki aluekisat, joihin osallistui. Tanssillisen voimistelun SM-kisat ovat Helsingissä toukokuussa.

— Viime vuonna olimme pronssilla, ja sitä lähdemme puolustamaan, Sissala-Hallikas sanoo.

Koreografiat Aionille tekee aina joku Suomen huippuammattilainen. Neitonen-ohjelmassa Aionilla on apunaan imatralainen a capella -lauluryhmä Toonika.

— Voimistelun pitää olla elämys!

Mauriaisten melankoliaa –ohjelmaa varten Aion tarvitsee kolmet tikkaat, joista yhdet ovat nelimetriset.

— Meidän piti tilata Mäntyharjun kisareissulle bussi kuutta tyttöä varten, että saimme tikkaat mukaan.

AIONISSA VOIMISTELEE kuusi 17—22-vuotiasta nuorta naista. He tekevät kovasti töitä menestyksen eteen.

Sissala-Hallikas vetää porukalle kahdet kolmen tunnin treenit viikossa. Lisäksi tytöt käyvät kerran viikossa baletissa ja vetävät keskenään treenit valmentajan ohjeiden mukaan. Lisäksi tyttöjen ohjelmassa on fyysistä treeniä kuten hiihtoa.

Kolme vuotta Aionia valmentanut Sissala-Hallikas on miettinyt, miten pitkälle tytöt olisivatkaan päässeet, jos olisivat aloittaneet yhteistreenit nuorempina.

— Vaikka treenaisimme yötä päivää, emme voi saada millään kiinni niitä joukkueita, jotka ovat harjoitelleet pienestä pitäen täysillä, Sissala-Hallikas sanoo.

Voimistelua Aionin porukka on kyllä harrastanut pitkään, lähes kaikki tytöt yli kymmenen vuotta. Senni Kaljunen tuli mukaan vuosi sitten, mutta hän harrasti aiemmin 10 vuotta taitoluistelua.

Tämä on todennäköisesti Aionin viimeinen kausi, sillä ryhmässä on useita abiturientteja, jotka ovat aikeissa lähteä maailmalle.

JOUKKUEVOIMISTELU ON Etelä-Karjalassa pieni laji.

— Itse olen kotoisin Mäntsälästä, ja siellä kaikki tytöt jumppasivat, Sissala-Hallikas vertaa.

Suomen kovimmat voimistelujoukkueet löytyvät suurimmista kaupungeista Helsingistä, Vantaalta, Espoosta, Turusta ja Tampereelta.

— Sieltä, missä on ammattivalmentajat.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Noora Naukkarinen, Eeva Terävä, Annireetta Alkila, Maiju Laukkanen, Senni Kaljunen ja Anu Kälviäinen Aionin treeneissä.

Kikka Sissala-Hallikas (kesk.) painottaa kehon ilmaisuvoimaa. Noora Naukkariselta (vas.) ja Eeva Terävältä sitä löytyy.

Joukkuevoimistelu

Kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpaurheilulajiksi.

Harrastajamäärältään Voimisteluliiton lajeista suurin.

Laji vaatii voimistelijalta liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja rytmitajua.

Siinä korostuvat vartalon liikkeiden virtaavuus, ilmaisullisuus ja esteettisyys.

Hyvälle suoritukselle on ominaista yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus.

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen