Esteellisyys vei Huhtiniemen kaavan takaisin lautakuntaan

Teknisen lautakunnan jäsen Jukka Korkeila osallistui asian käsittelyyn, mutta pidättäytyi äänestämästä. Esteellisyys saattaa syntyä, koska Korkeila kuului Huhtiniemen hankkeen käynnistyessä Conte Invest Oy:n hallitukseen.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANNAN kaupunginhallitus palautti Huhtiniemen matkailualueen asemakaavan takaisin teknisille lautakunnalle.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Jukka Korkeila (kok.) ei jäävännyt itseään Huhtiniemen asian käsittelystä viime keskiviikkona, vaikka hallintolaki jättää epäilyn esteellisyydestä.

Korkeila oli vuonna 2008 Huhtiniemen matkailuhanketta kehittämään lähteneen Conte Invest Oy:n osakas ja hallituksen jäsen.

Nykyisin hänellä ei ole osakkuutta, eikä hän enää kuulu yrityksen toimielimiin.

Conte Invest on osakkaana Buildia Oy:ssä, joka suunnittelee kylpylähotellin ja vapaa-aikakeskuksen rakennuttamista Huhtiniemen alueelle.

Kaupunginsihteeri Juha Willberg tulkitsee hallintolakia niin, että entinen hallituksen jäsen on yleislausejäävi, koska hän toimi projektin käynnistyessä Conte Investissä.

Willbergin mielestä Korkeilan olisi pitänyt jäävätä itsensä poistumalla kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

– Ei riitä, että hän pidättäytyi äänestämästä. Esteellisyys ei enää korjaannu asian myöhemmissä käsittelyissä.

Jääviysongelmiin aikaisemminkin kompastunut Korkeila on yllättynyt, koska hän ei ole ollut pariin vuoteen mukana Conte Investissä.

– Kuinka pitkään voi olla jälkijättöisesti jäävi. En epäillyt esteellisyyttäni, vaikka varmuuden vuoksi äänestin tyhjää.

Lakimieheltään asiaa selvittänyt Korkeila kertoo, että oikeuskäytäntö ei tunne ainuttakaan tapausta, jossa joku olisi esitetyllä tavalla jäävi.

Willbergiä harmittaa Huhtiniemen asemakaavan käsittelyn pitkittyminen entisestään.

HUHTINIEMEN päätöksentekoa hidastaa myös uuden asemakaavan ristiriita voimassa olevan maakuntakaavan eli vanhan seutukaavan kanssa. Ristiriita häviää vasta, kun ympäristöministeriö vahvistaa uuden maakuntakaavan.

– Huhtiniemi on vuoden 1999 keskustaajaman osayleiskaavassa matkailua palvelevaa aluetta, mutta kaavalla ei ole oikeusvaikutusta.

Viive uuden maakuntakaavan vahvistukseen tuli hankalaan rakoon, koska uusi lainsäädäntö ehti tehdä vanhasta seutukaavasta oikeusvaikutteisen maakuntakaavan.

ELY-keskuksen mielestä asemakaava onkin ristiriidassa vielä voimassa olevan maakuntakaavan kanssa.

WILLBERGIN mielestä nyt tarvitaan aikalisä.

– Helpointa on lykätä asemakaavan vahvistamista siihen saakka, kun uusi maakuntakaava on vahvistettu.

Buildia haluaa viestiä siitä, että kaavaprosessi etenee esityksen mukaisena.

– Kaupunki ja Buildia voisivat sopia, että asemakaavoituksen ja täytäntöönpanosopimuksen hyväksymisen määräaikaa jatketaan ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka, Willberg esittää ratkaisuksi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki