Hallinto-oikeus mitätöi Imatran päätöksen Satakielen laulun tontista

Kaupunginhallituksella ei ollut otto-oikeutta teknisen lautakunnan kaatamaan kaavamuutokseen. Hallinto vetää henkeä ja miettii jatkotoimia. Valitustietä ei käytetä.

Hannu Ojala

IMATRA. Kouvolan hallinto-oikeus on mitätöinyt Imatran kaupunginhallituksen päätöksen kaavamuutoksesta Imatran Raution kaupunginosassa Satakielen laulun lisäntontiksi.

Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginhallitus teki asiassa menettelytapavirheen käyttäessään otto-oikeutta teknisen lautakunnan päätösvaltaan kuuluvassa asiassa.

Hallituksen päätöksellä alueen asemakaavaa muutettiin siten, että kaupungin olisi ollut mahdollista hankkia pakkolunastuksella lisämaata toimintakeskus Satakielen laulun lisärakentamiseen. Tekninen lautakunta päätyi aiemmin toiseen ratkaisuun ja hylkäsi esitellyn asemakaavan muutoksen.

Kaavamuutos koski Satakielen laulun rakentamistarvetta suurempaa aluetta, mutta muilta osin muutokset olivat merkitykseltään vähäisiä.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksen perusteluissa, että hallituksen käyttämä otto-oikeus koskee ainoastaan asioita, joissa toimivallan siirtäminen perustuu kuntalakiin. Kaavoituspäätöksissä lautakunnan toimivalta on perustunut maankäyttö- ja rakennuslakiin, ja kaupunginhallituksen päätös on tästä syystä syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Otto-oikeuden rajauksen olisi oikeuden mukaan pitänyt tulla selville siitäkin, että kaavoitusta koskevista lautakunnan päätöksistä ei voi tehdä oikaisupyyntöä hallitukselle, vaan niistä on tehtävä valitus hallinto-oikeuteen.

Hallintojohtaja Marita Toikka-Kemppinen sanoo kaupungin tyytyvän oikeuden ratkaisuun. Varsinainen kaavoitusasia on kuitenkin edelleen avoin.

Lähiviikkoina selviää, kuinka kaupunginhallitus tai sen konsernijaosto haluaa ohjeistaa kaavoitusta kiistellyllä alueella.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Veikko Lankinen (kesk.) pitää asiaa lautakunnan osalta loppuun käsiteltynä.

— Lautakunta halusi omalla päätöksellään hylätä kaavaesityksen, joka olisi antanut kaupungille pakkolunastusoikeuden.

Lankisen mukaan uusi hallintosääntö on viime kesän jälkeen entisestään vahvistanut lautakunnan asemaa kaavoituksessa, eikä tekninen lautakunta tule pyörtämään omia päätöksiään.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala