Kaupunginteatteri aikoo synnyttää melodramaattisia elokuvatunnelmia

Marjatta Linna juhlii Kultalammen Ethelinä 40-vuotistaiteilija- uraansa. Kesäteatterissa nähdään uusi näyttelijäkasvo Liisa Pöntinen.

Sari Pullinen

Lappeenrannan kaupunginteatteri tarjoaa ensi syksynä melodramatiikkaa kahdessa ison näyttämön ensi-illassaan. Molemmat tarinat ovat elokuvanakin tunnettuja, Dogville ja Kultalampi.

Ernest Thompsonin Kultalampi on Janne Saarakkalan viimeinen ohjaus Lappeenrannassa. Sen jälkeen hän siirtyy muihin töihin, jotka on sovittu jo aikaa sitten. Paluuta Lappeenrantaankin hän pitää hyvin mahdollisena. Saarakkala on ohjannut Lappeenrannassa useita teoksia keväästä 2009 lähtien, jolloin hän aloitti Vapaa Lappeenranta -produktiolla.

Kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen kuvailee Kultalampea kauniiksi tarinaksi rakkaudesta, kuolemasta ja sovinnosta. Näyttelijä Marjatta Linna esittää Lappeenrannassa naispääosaa. Kultalampi on hänen 40-vuotistaiteilijajuhlanäytelmänsä. Ensi-ilta on Jukola-salissa 29. lokakuuta.

Kuten Kultalammessa myös Dogvillessä mennään Amerikkaan. Lars von Trierin Dogville tapahtuu 30-luvulla Kalliovuorilla sijaitsevassa pikkukylässä. Naispääosassa Gracena nähdään Ilona Pukkila, ja vierailija Joni Leponiemi on Tom. Toinen Dogvilleen tuleva vieraileva näyttelijä on Piia Soikkeli.

Ohjaaja Jari Juutinen lupaa Dogvillestä esteettisesti rikkaan: siinä käytetään kaikkia teatterin keinoja, kuten Emma Jussila-Schermanin nukkeja, liikkeen koreografiaa sekä videoita. Dogville on syksyn ensimmäinen ensi-ilta 10. syyskuuta.

Veeran kammariin tekevät nuoret teatterinopiskelijat näytelmän, jonka työnimi on Hevoshullu. Sen on kirjoittanut Teatterikorkeakoulun dramaturgilinjalla opiskeleva Laura Gustafsson, ja sen ohjaa samassa paikassa opiskeleva Sakari Hokkanen. Skenografian tekee Taideteollisen korkeakoulun opiskelija Outi Herrainsilta.

Hevoshullu kuten Kultalampikin ovat perhenäytelmiä, joskin eri näkökulmasta. Hevoshullun ensi-ilta on 21. lokakuuta.

Kesäteatterissa nähdään uusi kasvo Liisa Pöntinen, joka tulee Lappeenrantaan juuri valmistuneena Tampereen yliopiston näyttelijätyönlaitokselta. Hän on mukana myös Dogvillessä. Pöntisen kanssa tehdään määräaikainen työsopimus.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Marjatta Linnalla on naispääosa syksyllä ensi-iltaan tulevassa Kultalampi-näytelmässä. Linna juhlii 40 vuotta kestänyttä näyttelijänuraansa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen