Konnunsuon kirkosta tulee tavallinen rakennus

Kirkoksi vihittyjen tilojen aseman purkaminen on hyvin harvinaista. Konnunsuon kirkolle toivotaan arvokasta jatkokäyttöä.

Kirkoksi vihittyjen tilojen aseman purkaminen on hyvin harvinaista. Konnunsuon kirkolle toivotaan arvokasta jatkokäyttöä.

Esa Vilenius

Lappeenranta. Konnunsuon vankilan kirkosta tulee huhtikuun lopussa tavallinen tila. Kirkon tiloja ei mitenkään desakralisoida, vaan kyseessä on lähinnä hallinnollinen menettely.

Kirkossa pidetään tilanteen muistoksi rukoushetki, jossa ovat mukana Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja vankilan viimeinen pastori Ari Riuttaskorpi.

Rukoushetki järjestetään 28. huhtikuuta kello 12.

Häkkisen mukaan kirkollisten toimitusten kirjassa ei ole edes mallia kirkon vihkimisen purkamisesta.

On hyvin harvinaista, että kirkon alkuperäiskäyttö muuttuu. Vankilakirkoista on poistettu käytöstä Kakolan kirkko, mutta Katajanokan vankilan kirkko säilytettiin museoviraston toivomuksesta.

Helsingin Malminkadulla on yksi kirkko poistettu alkuperäiskäytöstä. Yksi helsinkiläinen kirkko on myös päätetty purkaa.

Sekä piispa Häkkinen että pastori Riuttaskorpi pitävät tilannetta haikeana. Häkkien arvioi, että paljon haikeampi se on ihmisille, jotka ovat kuuluneet Konnunsuon työyhteisöön.

Riuttaskorpi on ollut Konnunsuon pappina seitsemän vuotta, koko vankilan lakkautusprosessin ajan. Vankilan seurakunnassa nyt kymmenen ihmistä. Kesäkuun alussa Riuttaskorpi siirtyy töihin Mikkelin lääninvankilaan.

Kirkon esineistä, muun muassa ehtoollisvälineet ja tauluja, on suunniteltu sijoitettavaksi muihin vankiloihin ja osin Joutsenon seurakunnan tiloihin. Alttarikrusifiksi menee Mikkeliin.

Konnunsuon kirkko on vihitty käyttöönsä 1933. Se kuuluu vankila-alueen ensimmäisiin rakennuksiin.

Suomessa on nykyisin 817 kirkkoa, joista

Kuvateksti

Mika Strandén

Konnunsuon kirkosta tulee huhtikuun lopussa tavallinen tiilirakennus.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius