Lappeenrannan ja Lemin jätteenkuljetus kilpailutukseen

Lappeenrannassa ja Lemillä siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetus-järjestelmään vuoden 2012 keväällä.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN Jätehuolto Oy käynnistää Lappeenrannan ja Lemin jätteenkuljetusten kilpailutuksen. Yhtiö avaa asukkaiden kuiva- ja biojätteen kuljetuksista tarjouskilpailun perjantaina.

Lappeenrannan kaupunki ja Lemin kunta on jaettu yhteensä viiteen urakka-alueeseen. Jokaisen alueen kuljetukset on mahdollista hoitaa 2-3 pakkaavalla jäteautolla. Tarjoukset on jätettävä toukokuun 24. päivään mennessä.

– Nyt myös pienillä paikallisilla kuljetusurakoitsijoilla on tasavertaiset mahdollisuudet osallistua tarjouskilpailuun, kertoo Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen.

SUOMALAISEN mukaan urakka-alueet on muodostettu niin, että niihin kuuluu sekä keskustan että haja-asutusalueiden ajoa.

– Yritämme rakentaa reitit mahdollisimman vähillä ajokilometreillä, jolloin asukkaille syntyy kustannussäästöjä.

Keskitetty kuljetusjärjestelmä mahdollistaa myös kierrätyskelvottoman kuivajätteen kuljettamisen voimalaitoksille hyödynnettäväksi sähkön- ja lämmöntuotannossa nykyisen kaatopaikalle sijoittamisen sijasta.

JÄTEHUOLTOYHTIÖ tekee hankintapäätökset kesäkuun alussa. Kilpailutetut jätteenkuljetukset alkavat ensi vuoden maaliskuussa.

Jätehuoltoyhtiö hoitaa jätteenkuljetuksiin liittyvän asiakaspalvelun ja laskutuksen. Suomalaisen mukaan asukkaille tiedotetaan jätehuollon muutoksista kiinteistökohtaisilla kirjeillä ennen kilpailutettujen kuljetusten käynnistymistä.

OSASSA Lappeenrantaa on tällä hetkellä käytössä jätteiden nelilokerokeräys. Ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen mukaan sitä ei ole mahdollista jatkaa kunnan jätehuoltojärjestelmään siirryttäessä.

– Tämä johtuu siitä, että palvelua ei voida nykyisten kuljetuskalustoresurssien vuoksi tarjota toistaiseksi tasapuolisesti kaikille kuntalaisille.

Muutoin kuljetusjärjestelmämuutos ei Räsäsen mukaan aiheuta suurempia muutoksia asukkaille.

– Jäteastioiden tyhjentäjä voi vaihtua toiseen ja lasku tulee Jätehuoltoyhtiöltä.

Lappeenrannassa laajennetaan muutoksen yhteydessä myös hyötyjätteiden keräyspisteverkostoa.

– Keräys järjestetään kattavasti lasille, metallille ja kartongille. Keräyspisteisiin pyritään saamaan myös paperintuottajien ylläpitämät paperinkeräyspisteet, Räsänen lupaa.

ETELÄ-KARJALAN Jätehuolto hoitaa tällä hetkellä asukkaiden jätteenkuljetuksia kuudessa kunnassa.

Lappeenrannan ja Lemin jälkeen jätteiden kunnallinen kuljetustoiminta käynnistyy Imatralla vuonna 2013.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki