Pormestarinparkilla on tarve ja kysyntää

Alueen kiinteistönomistajilta tuli hyvää palautetta pysäköintilaitoksen suunnitelmista. Williparkki jatkaa selvitystyötä. Ratkaisujen aika saattaa tulla jo ensi vuonna.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANNAN kaupungin pysäköintiyhtiö Williparkki Oy on kartoittanut Pormestarinparkin rakentamista maan alle Vapaudenaukion, Paasikivenpuiston ja osin Pormestarinkadun alueella.

Williparkin puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) ja toimitusjohtaja Pekka Murto ovat tavanneet pysäköintilaitoksen suunnittelualueen kiinteistönomistajia. Alueella on runsaasti virastoja, liiketiloja ja asuntoyhtiöitä.

-Pysäköintilaitos auttaisi myös Cityconia, joka suunnittelee lähellä kauppakeskus Ison-Kristiinan laajennusta, Murto kertoo.

GRÖNLUNDIN mukaan kiinteistöjen edustajien kommentit Pormestarinparkin rakentamisesta olivat pääosin erittäin myönteisiä, eivätkä rakentamiseen ajoittuvat ongelmatkaan olleet päällimmäisenä mielessä.

-Pormestarinparkille on tarvetta, koska pysäköintipaikkojen lisääminen tässä kohtaa kaupunkia saa laajaa kannatusta. Kaikilla oli tarve saada lisää yleistä pysäköintitilaa ja monet olivat jo tässä vaiheessa valmiita hankkimaan parkkiruutuja omaan käyttöönsä.

WILLIPARKKI jatkaa Murron mukaan laitokseen liittyviä neuvotteluja ja asian valmistelua.

-Yksityiskohtainen suunnittelu voi käynnistyä aikaisintaan vuonna 2012. Päätöksentekoon asti hanke voi edetä jo ensi vuonna, mutta viimeistään vuonna 2013.

Murto uskoo Cityparkin käynnistyvän sitä ennen, eikä pienellä pysäköintiyhtiöllä ole mahdollisuuksia viedä samanaikaisesti täydellä teholla eteenpäin kahta pysäköintilaitosta.

WILLIPARKKI aloittaa nyt esisuunnittelun, jossa tutkitaan liikenteellisesti sopivien, vaihtoehtoisten sisään- ja ulosajojen paikkoja sekä pysäköintilaitoksen yhdistymistä Vapaudenaukiolla sijaitsevaan Technoparkkiin.

Neuvotteluja ja selvitystyötä vaatii myös maan alla kulkevaan tiheään kaapeli- ja putkistoverkostoon liittyvät rakentamisen ratkaisut. Avoinna on myös keskustan taksiaseman tuleva sijainti, mistä neuvotellaan lähiaikoina.

Myöhemmin pitää päättää, millainen puistoratkaisu rakennetaan laitoksen kannen päälle Paasikiven puistossa.

PORMESTARINPARKKIIN on tarkoitus rakentaa noin 400 parkkiruutua. Jos laitos yhdistetään Technoparkkiin, käyttöön tulee yli 500 parkkipaikkaa.

Kustannusarvioita ei Murron mukaan ole vielä laskettu, mutta pari vuotta sitten käyttöön otetun Technoparkin kustannukset olivat noin 20 000 euroa pysäköintipaikkaa kohti. Sen perusteella kokonaiskustannukset ovat vähintään kahdeksan miljoonaa euroa.

-Rakentamista helpottaa ja kustannuksia alentaa sopiva maapohja, jolloin avokaivantona rakennettaviin pysäköintitiloihin ei tarvitse tehdä merkittäviä tukirakennelmia.

Williparkki Oy

Vuoden 2010 liikevaihto kasvoi edellisvuodesta kuusi prosenttia ja oli hieman yli miljoona euroa.

Yhtiön liikevoitto oli noin 400 000 euroa, mikä ylitti budjetin 44 000 eurolla.

Toiminnallisista tavoitteista tärkein oli City-korttelin pysäköintijärjestelyjen valmistelu. Pysäköintilaitoksen rakentamisen valmistelutyö jatkuu tänä vuonna.

Williparkki Oy:llä on kaksi pysäköintilaitosta: Toriparkki Kauppatorin laidalla ja Technoparkki Vapaudenaukiolla.

Yhtiö hoitaa kaupungin maksullista kadunvarsipysäköintiä keskustassa ja satamassa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki