Saimaannorpan tunnetut uhkat yritetään torjua rantoja myöten

Kaavat ja rakennusluvat pannaan tehotarkkailuun Saimaan norppavesillä. Ympäristöministeriön työryhmän tekemä suojelusuunnitelma esittää kymmeniä keinoja norppakannan elvyttämiseen.

Leena Sallinen

Saimaan norppakannan elvyttämiseksi on etsitty uusia keinoja kalastusrajoituksista syntyneen kohkeen katveessa. Ne sisältyvät saimaannorpan suojelusuunnitelmaan, jonka ympäristöministeriö julkisti torstaina.

Kalanpyydyskuolemien ehkäisyn ohella siinä käydään läpi kaikki muutkin saimaannorpan tunnetut uhkat ja niiden torjunta.

-Saimaannorpan eteen on tehty pitkään töitä, mutta ennen ei ole ollut kokonaisvaltaista tarkastelua norppakannan tilanteesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, sanoo ylijohtaja Timo Tanninen ympäristöministeriöstä.

Suunnitelma puuttuu Saimaan rantarakentamiseen. Siinä ei esitetä suoranaisesti rakentamisen rajoituksia, mutta kaavoituksessa ja rakennuslupien myöntämisessä norppa pitää ottaa nykyistä enemmän huomioon.

-Sen takia painotetaan, että kuntien kaavoittajat ja rakennustarkastajat saisivat ajantasaista tietoa norpanpesinnästä, Tanninen kertoo.

Kaavatkin täytyy pitää ajan tasalla, päivittää norppakannan ja pesimäalueiden muutosten mukaan.

Suunnitelman liitteenä on norppavesien maankäytöstä ohjeistus. Tannisen mukaan siitä on tarkoitus laatia ympäristöministeriön ohjekirje, joka linjaa kuntien käytännön toimet.

Norpan nykyiset elinalueet sisältyvät pääosin Natura 2000 -suojeluohjelman alueisiin. Niitä on norppavesillä kymmenen, ja kaikille pitää suojelusuunnitelman mukaan laatia hoito- ja käyttösuunnitelmat.

Valtio perustaa omistamilleen Natura-alueille luonnonsuojelualueita ja nostaa tilaisuuden tullen suojeluun myös yksityismaita ja -vesialueita.

Natura-alueilla voidaan myös rajoittaa liikkumista, ainakin moottorikelkkailua.

-Nämä asiat ratkaistaan hoito- ja käyttösuunnitelmien teon yhteydessä.

Kalastuksen rajoitusalueet ovat suurin piirtein samoja kuin Natura-alueet. Norppavesien eteläisin Natura-alue ja keväisen verkkokalastuksen kieltoalue on Kyläniemen eteläpuolella Ilkonselällä.

-Tarpeen vaatiessa verkkokalastuskieltoja laajennetaan vapaaehtoisin sopimuksin uusille pesimäalueille.

Tarpeita arvioi seurantaryhmä, joka kokoontuu vuosittain. Ellei akuuttia tarvetta ilmene, suojelusuunnitelmaa päivitetään viiden vuoden välein.

Suunnitelman laati ympäristöministeriön asettama työryhmä. Liitteineen yli satasivuinen raportti sisältää saimaannorpan suojelun strategian ja toimenpidesuunnitelman.

Se lähtee nyt lausuntokierrokselle, jonka palautteen perusteella sisältöä vielä täsmennetään.

Tannisen mukaan suunnitelmaa ei varsinaisesti vahvisteta, mutta sille annetaan muilla keinoin virallinen status.

Lehtikuva/Jussi Nukari

Suojelusuunnitelman tavoitteena on nostaa saimaannorpan kanta nykyisestä 270 yksilöstä 400:aan vuoteen 2025 mennessä. Se on välietappi norpan suotuisaan suojelun tasoon.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen