Savitaipaleen kirkko puetaan kesäksi rautaan ja pressuihin

Kunnostustöiden ensimmäinen vaihe jatkuu loppukesään saakka. Toisen vaiheen aloittaminen on vielä auki.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Kosteusvaurioista kärsivän Savitaipaleen kirkon suuri korjausurakka alkaa näinä päivinä. Kirkko on jo saanut ympärilleen tiheän rakennustelineiden muurin, jota vielä täydennetään suojaverkoilla ja pressuilla.

-Aloitamme pääsisäänkäynnin yläholveista ja päätykolmioiden kunnostuksesta. Myös kiviverhouksen ulkosaumaus uusitaan ja ikkunoita kunnostetaan, kivi- ja ympäristörakentamiseen erikoistuneen hämeenlinnalaisen IKJ Rakennuksen työmaapäällikkö Jouni Soramäki kertoo.

Ensisilmäyksellä vuonna 1924 valmistunut graniittikirkko näyttää ryhdikkäältä ja hyväkuntoiselta. Vuosikymmenien aikana sen sisuksiin on kuitenkin imeytynyt runsaasti vettä, ja vauriot näkyvät selvästi esimerkiksi pilalle menneissä rappauksissa.

-Ulospäin kirkko näyttää kohtalaisen hyvältä, mutta todelliset vauriot tulevat esiin vasta kun alamme avata saumoja, Soramäki arvioi.

MILJOONALUOKAN kustannusten vuoksi kirkon korjaus aiotaan toteuttaa kolmessa erässä. Nyt alkanut vaihe kestää nelisen kuukautta ja maksaa seurakunnalle noin puoli miljoonaa euroa.

-Sää ei toistaiseksi haittaa työtämme. Saumaamiseen tarvitaan vähintään viisi lämpöastetta, mutta sen verran lämpöä luulisi olevan toukokuussa, Soramäki arvioi.

Toinen vaihe on kaikkein kallein, sillä sen yhteydessä korjataan torni sekä loput syväsaumaukset. Kolmannessa vaiheessa keskitytään kirkon sisäpuolisiin vesivahinkoihin.

-Toukokuun kirkkovaltuustossa mietitään toisen vaiheen toteuttamisajankohtaa, Savitaipaleen seurakunnan talouspäällikkö Mervi Ukkonen toteaa.

Kirkon ulkonäkö muuttuu hieman korjaustöiden yhteydessä, sillä vesikaton räystäspellitys viedään isojen päätykolmioiden räystäskivien yli. Kirkkohallitus on hyväksynyt arkkitehti Josef Stenbäckin alkuperäispiirustuksiin tehdyt muutokset.

Kunnostustyöt maksavat yhteensä runsaat 2,2 miljoonaa euroa. Kirkkohallitus on myöntänyt Savitaipaleen seurakunnalle 79?800 euron suuruisen avustuksen ensimmäisen vaiheen korjauksiin.

KIRKKO on seurakunnan käytössä tavalliseen tapaan myös korjaustöiden aikana. Kaikki sisäänkäynnit pidetään avoimina ja kirkonmäellä liikkuvien turvallisuus taataan suojausten avulla.

Korjaustöissä on mukana 8-10 työntekijää. Koska urakka on poikkeuksellinen, kaikki ovat alan kovan luokan ammattilaisia.

IKJ Rakennus on korjannut aiemmin muun muassa Helsingin ja Tampereen tuomiokirkot, Helsingin rautatieaseman kellotornin sekä Kansallisteatterin.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Meelis Pool ja Danel Zimovets asensivat keskiviikkona rakennustelineitä Savitaipaleen kirkon ympärille. Virolaiskaksikko on erikoistunut pystyttämään telineitä poikkeuksellisen korkeisiin ja hankaliin kohteisiin.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen