Venäläisten ostosmatkailu tukee Etelä-Karjalan maakuntakaavaa

Ympäristöministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolustaa lähipalveluja ja muistuttaa, että mitä enemmän kaupan suuryksiköitä sitä vähemmän kilpailua.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Ympäristöministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä venäläisten ostosmatkailu on otettava huomioon Etelä-Karjalan maakuntakaavaa vahvistettaessa.

-On selvää, että vahvistettaessa Etelä-Karjalan maakuntakaavaa venäläismatkailun kasvu tulee aidosti harkittavaksi. Täällä rajan lähellä venäläisten turisten määrä on niin eri tasoa kuin missään muualla, arveli Vapaavuori lauantaina Lappeenrannassa.

-On ollut vähän hassua, että jokainen maakunta Tampereesta itään haluaa perustella kaavamerkintöjään kasvavalla venäläismatkailulla. Mutta voi sanoa, että jos se jossakin oikeasti vaikuttaa, niin tietenkin täällä Etelä-Karjalassa. Jokainen maakunta on oma tapauksensa.

Keskustojen ulkopuolisten kaupan suuryksiköiden sijaintia ohjaava Etelä-Karjalan maakuntakaava vahvistetaan ympäristöministeriössä vasta syksyllä.

-Se viipyy eikä tule enää minun kaudellani.

Etelä-Karjalan maakuntakaavassa on varattu useita paikkoja kaupan suuryksiköille. Ykkösenä on ajettu merkintää Lappeenrannan Selkäharjuun, jonne on toivottu muun muassa Ikeaa ja valtavaa kauppakeskittymää.

Etelä-Savo ei saanut ministeriöstä hyväksyntää Pieksämäen Ideaparkille.

Vapaavuori huomauttaa, että laki ei sääntele kauppakeskusten ja suuryksiköiden määrää, ainoastaan niiden sijaintia.

-Keskustaan niitä voi rakentaa ihan miten paljon tahansa. Jonkin verran kunnat ovat tehneet sitä, että kartalle on piirretty keskustatoimintojen alueita vain sen takia, että sinne voisi rakentaa kuten keskustaan. Kaavamerkintöjen pitäisi kuitenkin vastata todellisuutta.

Lappeenrannan Leiriin kaavailtuun suureen kauppakeskukseen Vapaavuori ei ota kantaa. Tiiviin kaupunkirakenteen puolesta toiminut Vapaavuori on ilahtunut, että kauppojen sijoittelusta ja keskustan roolista keskustellaan.

-On mietittävä aidosti, mikä on kaupunki ja mitä on kaupunkikulttuuri ja mitä sen eteen pitää tehdä. Ratkaisut vaikuttavat vuosikymmeniä.

Kaupan suuryksiköiden määrän kasvu lisää Vapaavuoren mielestä kaupan keskittymistä. Päivittäistavarakauppa on jaettu lähes täysin K- ja S-ryhmän kesken.

-Suomen kauppa on kohtuuttoman keskittynyttä, ja se on kilpailun kannalta hankala asia. Sellainen riski on todellinen, että kun hyväksytään kaupan suuryksiköiden rakentaminen hyvin vapaasti, niin kauppa keskittyy entistäkin enemmän.

Vapaavuoren mielestä lähipalvelujen puolustaminen on yksi tapa huolehtia kilpailusta.

-Mitä isompiin yksiköihin mennään, sitä vähemmän on toimijoita. Mutta mitä enemmän pidetään huolta lähipalveluista, ei ikääntyvänkään väestön pidä hakea palveluita auton kanssa moottoritien varrelta.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Ympäristöministeri Jan Vapaavuori oli mukana kokoomuksen vaalitapahtumassa Lappeenrannan keskustassa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju