City-korttelin arkkitehtikilpailun voittaja selviää kesän korvalla

Loppusuoralle valittujen toimistojen työt ovat arvioitavana. Ehdotukset tulevat myös yleisön nähtäville.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-korttelin arkkitehtikilpailun voittajan valinta viivästyy hieman. Kaupungin tekninen johtaja, palkintolautakunnan jäsen Jussi Salo selvittää, että ratkaisu tehdään kesään mennessä. Alun perin voittajan piti olla selvillä vapun tietämissä.

-Teimme matkan varrella hieman tarkennuksia siihen, mitä kaikkea työhön sisällytetään. Sen takia aikataulu venyi, kertoo Salo.

Lautakunta on nyt saanut loppusuoralle valittujen kolmen toimiston työt arvioitavakseen. Kilpailuehdotukset asetetaan aikanaan kaiken kansankin nähtäville esimerkiksi kirjastoon tai kaupungintalon aulaan.

Kilpailussa on mukana Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy sekä JKMM arkkitehdit Oy. Kaikki ovat erittäin menestyneitä sekä kansainvälisissä että kansallisissa kilpailuissa.

Kilpailijat valitsivat palkintolautakuntaan asiantuntijajäseneksi professori Jyrki Tasan.

Tähän mennessä on puhuttu, että rakentaminen alkaisi itäpäästä eli vesitornin suunnasta. Lemminkäinen rakentaisi uudisrakennuksen purettavan Tapanaisen talon paikalle.

Lemminkäisen aluejohtaja Seppo Tokkola kuuluu myös palkintolautakuntaan.

-Uusia ideoita on nyt haussa ja toivottavasti niitä saadaan. Ehkä aikaisintaan vuoden kuluttua päästäisiin töihin, uumoilee Tokkola.

Kilpailuratkaisun pohjalta alkaa asemakaavan laatiminen.

Rakennustarkastaja Mika Sairanen kertoo, ettei Tapanaisen talolle ole vielä myönnetty Lemminkäisen hakemaa purkulupaa. Purkaminen ratkaistaan asemakaavoituksen yhteydessä. Tapanaisen talo on listattu osayleiskaavassa Lappeenrannan merkittävien rakennusten joukkoon.

Kilpailualue käsittää City-korttelin ja sitä ympäröivät yleiset alueet. Kortteli sekä Marian aukio muuttuvat korkeatasoiseksi asuin- ja liikepaikaksi sekä oleskelualueeksi. Kaupunki tavoittelee mahdollisimman laajaa uudisrakentamista. Marian aukio tulee Marian kirkon eteen ja pysäköintilaitos aukion alle.

Arkkitehtuuritoimisto B&M

Vuonna 2006 Lappeenranta teetti City-korttelista tällaisen kehittämissuunnitelman. Sitä ei toteutettu. Suunnitelman laati nytkin kilpailuun osallistuva Arkkitehtuuritoimisto B&M. Tehokkaasti rakennettavaa korttelia halkoi katettu liikekeskus.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju