Harjulinnan ja Simpeleen töllin elokuvailloille voi tulla The End

Matka Etelä-Karjalaan lisää yrittäjän kustannuksia. Rautjärvi ei voi jatkaa leffailtoja, jos yrittäjä luopuu. Kunta on tyytyväinen palveluun ja yhteistyöhön.

Petteri Värtö

Etelä-Karjalan itäpään elokuvaesityksiä uhkaa esiripun laskeutuminen. Movie Company Alatalon kierroksen kannattavuus on yrittäjän mukaan kipurajoilla.

— Yleisöä pitäisi olla yli sata per ilta, jotta toiminta olisi kannattavaa. Parikkalassa ja Rautjärvellä se on ollut kiikun kaakun, yrittäjä Simo Alatalo sanoo.

Esimerkiksi Rautjärvellä Alatalo on näyttänyt leffoja syksystä 2007. Simpeleen työväentalolla on nähty 70 elokuvaa. Yleisökeskiarvo on ollut sata per ilta.

Kannattavuutta nakertaa etäisyys. Alatalo ajaa maakuntaan Ii:stä, joten matkasta syntyy sekä majoitus- että polttoainekustannuksia. Alatalo on harmissaan.

— Olen tykännyt alueesta ja sen ihmisistä, yrittäjä kertoo.

Toiminnan jatkuminen ensi vuonna edellyttää tuen saamista. Päätös siitä tehdään tammikuussa.

Rautjärvellä Alatalon ajelun lakkaaminen merkitsee elokuvailtojen loppua. Kunta yritti omia esityksiä syksyllä 2007. Resurssit osoittautuivat riittämättömiksi.

— Palvelu on tärkeä, mutta tarjolla pitää olla myös muuta. Leffojen esittäminen vei liikaa työaikaa, Paula Jääskeläinen Rautjärven kulttuuritoimesta sanoo.

Apu löytyi nopeasti naapurista. Movie Company Alatalo oli ajanut Parikkalan Harjulinnaan jo pitemmän aikaa ja yrittäjä innostui Simpeleen kaarroksesta.

Jääskeläisen mukaan kunta on ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön. Rautjärven kulttuuri- ja nuorisotoimi on markkinoinut esityksiä lehti-ilmoituksilla ja postereilla, elokuvayrittäjä on varannut esityspaikan, tuonut mukanaan esitettävät leffat ja popcorn-koneen. Etuna on ollut näytettävien elokuvien tuoreus.

— Yrittäjä pääsee kuntaa paremmin käsiksi ensi-iltaleffoihin, Jääskeläinen kertoo. Jack Sparrow’kin saapasteli töllille yhtä aikaa muun maailman kanssa.

Alatalon elokuvakiertue aloitti toiminnan vuonna 1951. Simo Alatalo istui ohjaajan tuolille vuonna 1994. Nimi vaihtui Movie Company Alataloksi vuonna 2002.

Pääasiassa Etelä-Lapissa ja keskisessä Suomessa kiertävä yritys on kiertueteatterina viimeinen mohikaani Suomessa. Tyyli on vanha, mutta kalusto uusi.

— 3D-konetta ei vielä ole, mutta se tulee, kun elokuvasäätiön avustus varmistuu. 3D-elokuvaa voi näyttää myös liikuteltavassa laitteistossa, Alatalo kertoo.

Yrittäjä on nyt kesätauolla. Etelä-Karjalaan Alatalo palaa elokuussa, jolloin Harjulinnassa ja Simpeleen työväentalolla saa ensi-iltansa Autot 2 yhdessä muun Suomen kanssa. Myös muut, syksylle jo sovitut näytöspäivät ovat varmat. Alatalo on toistaiseksi luottavainen myös tammikuisen tukipäätöksen suhteen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö