Jääurheiluseurat tyrmistyneitä kaupungin hallisuunnitelmista

Jäälajit muuttuvat väistämättä kalliimmiksi. Seurojen laskelmien mukaan halliyhtiölle tulee seuroilta yli 200 000 euroa tuloa, jos kaikki vuorot täyttyvät.

Kaisa Juntunen

LAPPEENRANTA. Saman pöydän ääreen kokoontuneet lappeenrantalaisten jääurheiluseurojen edustajat ovat yksimielisen pöyristyneitä kaupungin hallisuunnitelmista. Kukaan ei voi ymmärtää tai hyväksyä sitä, että harjoitushallin käyttöä supistetaan ja samalla käyttäjiä ohjataan yksityiseen halliin.

Pöydän ääressä tehdään erilaisia yhteenlaskuja. Kun seurat pakotetaan ostamaan entistä enemmän jääaikaa yksityiseltä hallilta, jäälajit muuttua väistämättä kalliimmiksi.

— Suurimmat kärsijät ovat lapset ja nuoret, Kirsi Iljin Lappeenrannan Taitoluistelijoista sanoo.

Seuroissa pelätään, että harrastajamäärät tippuvat, koska toimintamaksuja on pakko korottaa.

— Harrastus on jo nyt niin kallis, että monet perheet ovat äärirajoilla maksujen suhteen, Iljin sanoo.

Erityisen kirpakasti maksut kolahtavat paljon treenaavien maajoukkuetason taitoluistelijoiden kontolle. Heille olisi luvassa jopa 1 000 euron kuukausikorotus.

Suuria lapsiryhmiä liikuttavat luistelukoulut on pystytty järjestämään kukkaroystävälliseen hintaan. Niihinkin tulisi korotuspaineita.

— Juniori-ikäiset luistelijat ovat koulussa kello 8—15, joten ilmaisvuoroille ei ole käyttöä, Iljin muistuttaa.

LASKELMISSA päädytään siihen, että seurat värvätään halliyhtiön tuloksen tekijöiksi. Seurojen laskelmien mukaan halliyhtiölle tulee seuroilta yli 200 000 euroa tuloa, jos kaikki vuorot täyttyvät.

Kaupunkilaiset puolestaan maksavat päivävuoroista, jolloin hallissa on hiljaista.

— Onko oikein ostaa tyhjää veronmaksajien rahoilla, kysyy Ari Piispanen Lappeen Luistelijoista.

Tähänkin asti seurat ovat vuokranneet halliyhtiöstä vuoroja.

— Emme sano, ettemme halua maksaa, mutta joku raja on oltava, Kirsi Iljin sanoo.

JÄÄURHEILUSEURAT ovat yksityiseen halliin ja nykyiseen systeemiin tyytyväisiä. Vihdoinkin jääaikaa on riittänyt eri lajeille.

— Tätä on odotettu 20 vuotta ja nyt kaikki romutetaan, toteaa Sami Lento PEPO:sta.

Jääkiekon ja muodostelmaluistelun maailmanmestaruudet sekä RB-93:n Suomen mestaruus kaukalopallossa saavat seurat odottamaan lisää harrastajia.

— Kaukalopallossa on juuri saatu junioritoiminta laajenemaan. Se on kuolinisku, jos rättihalli menee viikonloppuisin kiinni, pelkää Teppo Turunen RB-93:sta.

LAPPEENRANNAN nuoriso- ja liikuntalautakunta on siunannut uuden suunnitelman, mutta kaupunginhallitus sanoo asiassa viimeisen sanan ensi maanantaina.

Mikäli suunnitelma menee kaupunginhallituksessa läpi, seurojen on pakko miettiä uusia käytäntöjä.

— On järkevämpää käydä Savitaipaleella, jos joutuu maksamaan useammista jääajoista viikossa. Savitaipaleelta saa pidempiä yhtämittaisia jäitä, ja siellä on riittävän suuri kaukalo muodostelmaluistelijoille, pohtii Matti Linnavirta Saimaan Muodostelmaluistelijoista.

— Kuka tai kuinka on aikomus jakaa nuo ilmaiset primetime-ajat ykkös- ja kakkoshallista. Päättääkö liikuntatoimi millä seuralla on varaa maksullisiin jäihin ja kuka saa pääasiassa ilmaisia jääaikoja, kysyy Kimmo Jääskeläinen SaiML:sta.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Jääurheiluseurojen edustajat Anne Turppo (vas.), Kirsi Iljin, Anu Kosonen ja Matti Linnavirta haluaisivat päästä kaupunginhallituksen puheille kertomaan mielipiteensä.

— Kukaan ei ole kysynyt meiltä mitään, ihmettelee Anu Kosonen Lappeenrannan Taitoluistelijoista.

Kaupungin hallisuunnitelma

Kisapuiston harjoitushalli pidetään suljettuna viikonloppuisin. Arkisin se on avoinna klo 14—22.

Liigahallin aukioloa vähennetään tunnilla aamusta ja illasta.

Käyttäjiä ohjataan yksityiseen jäähalliin.

Kaupunki ja halliyhtiö muuttavat vuokrasopimustaan.

Kaupungin vuokra pienenee 250 000 eurosta 185 000 euroon vuodessa.

Kaupunki saa käyttöönsä molemmat kaukalot arkisin klo 8—15. Tuona aikana kaupunki tarjoaa ilmaisvuoroja paikallisten urheiluseurojen junioriharjoituksille.

Halliyhtiö myy vuorot arkisin klo 15—22 sekä viikonloppuisin.

Nykysopimuksessa kaupunki saa toisen kaukalon vuorot koko viikoksi aamusta iltaan, joten juniorit pääsevät harjoittelemaan myös ilta-aikaan ilmaisvuoroille.

Yksityishallin vuorot maksavat juniorikäyttäjille arki-iltaisin 107 euroa tunti + alv sekä arkiaamuisin ja viikonloppuisin 60 euroa tunti + alv.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen