Kaupunki kiistää miljoonien vaateet Mustolan hallijupakassa

Tom Hultin tulee todistajaksi. Oikeudenkäynti alkanee aikaisintaan vuoden lopulla.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki ja elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt kiistävät kansainvälisen NREP-kiinteistösijoitusyhtiön syytökset Mustolan sataman hallikauppajupakassa.

Kaupunki ja Kaupunkiyhtiöiden tytäryhtiö Lappeenranta Free Zone, LFZ, antoivat toukokuun puolivälin tienoilla omat vastauksensa NREP:n haastehakemukseen. Vastausten mukaan kaupunki tai LFZ eivät pimittäneet olennaisia tietoja NREP:ltä tai antaneet sille tahallaan vääriä tietoja.

NREP vaatii kaupungilta ja LFZ:ltä yli kolmen miljoonan euron kauppahinnan alennusta tai toissijaisesti 765 000 euron vahingonkorvausta.

NREP osti huhtikuun alussa 2008 kaupungilta ja LFZ:lta yhdeksän hallia ja tonttimaata yli 13 miljoonalla eurolla.

NREP:n mukaan kaupunki tietoisesti pimitti tiedon siitä, että kaupan kohteena olleiden kiinteistöjen päävuokralainen Geodis Wilson Finland, GWF, oli jo paljon ennen kauppaa ollut aikeissa irtisanoa vuokrasopimuksensa.

NREP:n mukaan se sai vasta kaupanteon jälkeen tietää, että GWF oli jo kesällä 2007 irtisanonut kylmien varastohalliensa vuokrasopimukset.

Lisäksi kaupunki ja LFZ olivat NREP:n mukaan maaliskuun lopussa 2008 juuri ennen kaupantekoa junailleet erikoisjärjestelyn, jolla GWF saatiin pysymään tiloissa kaupanteon yli ja sen jälkeen.

Erikoisjärjestelyihin liittyi kaupungin vuokratuki GWF:lle. LFZ eli Kaupunkiyhtiöt sitoutui maksamaan puolet GWF:n tyhjillään olevien hallien vuokrasta vuoden 2008 alusta lähtien enintään vuoden 2008 loppuun saakka.

LFZ maksoi subventiota vuoteen 2009 saakka, jolloin GWF lopullisesti lähti Mustolasta.

Kaupungin ja LFZ:n vastausten mukaan GWF:n irtisanoutumisilmoitus kesällä 2007 todettiin yhteistuumin vuokrasopimuksen vastaiseksi ja väärinkäsitykseksi.

Kaupunki ja LFZ pitivät juuri ennen NREP-kauppaa maaliskuun lopussa 2008 GWF:n kanssa neuvottelun, jossa sovittiin vuokrasopimuksen jatkamisesta ja vuokrasubventiosta.

Koska GWF pysyi vuokralaisena ja maksoi uuden sopimuksen mukaiset vuokransa, NREP:llä ei kaupungin ja LFZ:n mielestä ole syytä reklamoida.

NREP aikoo antaa oman vastauksensa kaupungin ja LFZ:n esittämiin näkemyksiin ennen varsinaisen oikeudenkäynnin alkamista. Ensimmäinen istunto Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa pidettäneen vuoden loppupuolella.

Kaupungin ja Kaupunkiyhtiöiden todistajiksi on kutsuttu hallikaupat junaillut Kaupunkiyhtiöiden erotettu toimitusjohtaja Tom Hultin, Kaupunkiyhtiöiden vt. toimitusjohtaja ja kaupunginlakimies Eero Immonen sekä LFZ:n entinen toimitusjohtaja Markku Muhonen.

NREP:n puolelta todistajiksi on tulossa ainakin GWF:n Suomen-johtaja Harri Jussila. NREP:n mukaan myös GWF ihmetteli kaupungin toimia halliasioissa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara