Lavastukset on lavastettu

Lavastukset on lavastettu uutta osoitetta ei ole vielä lyöty lukkoon. Nykyinen teatteritalo on aikansa elänyt, ja päänäyttämön takana sijaitseva lavastamo vetelee viimeisiä henkäyksiään.

Heli Tiusanen

Lappeenrannan kaupunginteatterin tilojen työturvallisuudessa on pahoja puutteita. Lavastamoa ei voida enää käyttää, vaikka teatteri jatkaisi nykyisissä tiloissaan.

-Ongelmia tuottaa esimerkiksi se, että tila on yhtenäinen kokonaisuus, eikä puu- ja metallitöille, lavasteiden rakentamiselle ja maalaamiselle ole omia tiloja, lavastamon työnjohtaja Seppo Ihalainen sanoo.

Pahimmillaan koko tila haisee metallinkärylle ja kipinöitä voi sinkoilla lavasteiden päälle.

Nykyinen lavastamo on myös armottomasti liian pieni.

-Nykyisen 250 neliömetrin tilat pitäisi kaksinkertaistaa, jotta lavasteet pystytään kunnolla rakentamaan, näyttämöpäällikkö Heikki Juvonen laskee.

-Jos lavastamoa pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi kaaos. Tilaa on aivan liian vähän.

Lavastamon sijainti suoraan suuren näyttämön takana on periaatteessa toimiva ratkaisu. Isokokoisetkin lavasteet on helppo siirtää näyttämölle korkean oviaukon kautta. Käytännöllisyys on kuitenkin kaukana lavastamon arjesta tilanpuutteen vuoksi.

Lavasteet eivät Ihalaisen mukaan ole vain kookkaita, vaan myös painavia. Lavasteita rakennetaan metallista, betoniverkosta ja puusta, jotta ne saadaan kestäviksi.

Yhdelle lavasteelle voi kertyä painoa pienen henkilöauton verran, 800-1?000 kiloa.

JATKOSSA lavastamo sijaitsee eri paikassa kuin teatteri.

Nykyinen tila ei sovellu tarkoitukseen, ja Ison-Kristiinan lisärakennuksessa ei lavastamolle ole tilaa.

-On vaikea arvioida etukäteen, miten paljon ylimääräistä työtä se tulee teettämään, kun ei ole kokemusta, Ihalainen sanoo.

Myöskään kuljetuksesta syntyvistä kustannuksista ei ole tietoa.

-Joskus olemme kuljettaneet lavasteita rekalla Helsinkiin, ja se maksaa parisen tonnia per keikka, Juvonen kertoo.

Juvosen mukaan jatkossa lavasteet pitää rakentaa osina ja koota vasta näyttämöllä. Kuljettamista hankaloittaa se, ettei lavasteita voi kuljettaa päällekkäin. Kokoamista taas vaikeuttaa se, ettei näyttämöllä saa hitsata.

UUDEN näytelmän lavastaminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi, joka alkaa siitä, että teatterin taiteellinen johtoryhmä lyö lukkoon kauden uuden ohjelmiston.

Seuraavassa vaiheessa näytelmän ohjaajan ja lavastajan taiteellisia näkemyksiä ryhdytään sovittamaan käytännön mahdollisuuksiin toteuttaa näitä ideoita. Ideoiden toimivuutta testataan aluksi tekemällä lavastuksesta pienoismalli. Se on tärkeä työväline sekä lavastajalle, että kaikille produktiossa mukana oleville.

Näytelmässä on yleensä kolmesta viiteen lavastettua näyttämökuvaa. Rahaa lavasteiden raaka-aineisiin kuluu näytelmää kohden 2 500-3 500 euroa.

-Jossain näytelmässä pelkkä matto saattaa maksaa pari tuhatta euroa, Ihalainen paljastaa.

KAUDEN aikana kaupunginteatterilla on kuudesta kahdeksaan ensi-iltaa. Keskimäärin jokaisessa näytelmässä on neljä eri näyttämökuvaa. Näin ollen joka vuosi tarvitaan yhteensä kolmisenkymmentä lavastetta. Lavasteiden lisäksi näytelmissä käytetään usein huonekaluja ja muuta rekvisiittaa.

-Meillä on vanhassa 500 neliön linja-autotallissa varasto, jossa on huonekaluja ja rekvisiittaa kaikilta aikakausilta, toteaa Juvonen.

Kun näytelmän esitykset ovat päättyneet, lavasteet puretaan ja niiden runkomateriaalit uusiokäytetään tuleviin lavasteisiin.

Kaupunginteatterin lavastamossa työskentelee kaksi lavastajaa, jotka suunnittelevat lavasteet ja puvut.

Lisäksi vakituiseen henkilökuntaan kuuluu työnjohtaja, metallimies ja puuseppä. Tarvittaessa käytetään opiskelijoita lisätyövoimana produktioiden toteuttamiseen.

Lavastus on teos, johon sen lavastajalla on tekijänoikeus.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Työnjohtaja Seppo Ihalainen ja näyttämöpäällikkö Heikki Juvonen antavat omalla pituudellaan mittasuhteet siitä, miten suuri liukuovi erottaa lavastamoa ja suurta näyttämöä. Lavasteiden siirtäminen on helppoa, mutta muuten lavastamo on liian pieni ja kaaottinen.

Pienoismalli, jonka perusteella lavasteita rakennetaan.

Lappeenrannan kaupunginteatterin peruskorjaus vai uusi teatteri?

Teatterirakennus on vanhentunut tekniikaltaan ja tiloiltaan.

Peruskorjausta on puuhattu vuosikausia.

Vuodesta 2009 johtava vaihtoehto on ollut uuden teatterin rakentaminen.

Todennäköisintä on, että teatteri sijoittuu Ison-Kristiinan uuteen lisärakennukseen.

Kaupunginteatterin on tarkoitus aloittaa uusissa tiloissa vuoden 2014 alussa.

Kirjoittaja:
Heli Tiusanen