Keisarinasemalla vielä liian harva yritysverkosto

Idea Mikkelin Kenkäveron kaltaisesta matkailukohteesta ei ehkä toteudu. Upeasti entisöity arvorakennus uhkaa joutua vähemmän julkiseen käyttöön.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan upea, vastikään entisöity Keisarinasema uhkaa jäädä suunniteltua suljetumpaan käyttöön. Tavoiteltu Mikkelin Kenkäveron kaltainen uusi kaupungin matkailukohde ei ehkä toteudukaan.

Yritysverkostoon tarvitaan pikaisesti lisää toimijoita, jotta muun muassa käsitöihin ja taiteeseen painottuva pistäytymispaikka ja kulttuuritila voisi avata vielä tänä kesänä ovensa.

-Jos ei kiireesti saada muutamaa verkostoon ilmoittautujaa lisää, tämä mahdollisuus koko rakennuksen julkiseen käyttöön menee ohi, selvittää kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Yritysverkostoon voi ilmoittautua vielä tämän viikon. Tavoitteena on saada koko rakennus, niin kaupungin omistama pienempi pääty kuin Kirsi Kiinteistöjen isompi, verkoston alle.

Tähän mennessä verkostoon on tulossa muun muassa Kiviseppä Ky, Aino Uski Design ja keramiikka ja sisustuksen sekä vaatetuksen uusiotuotteita ja puutuotteita tekevät yritykset. Verkoston toimintamalliksi on kaavailtu osuuskuntaa tai osakeyhtiötä.

-Ainakin kaupunki on parhaansa yrittänyt verkoston kasaamisessa. Ensi viikolla on sitten katsottava, miten edetään, sanoo yrittäjä Jari Koskimies Kirsi Kiinteistöistä.

Joka tapauksessa kaupungin omistamaan päätyyn tuleva kahvila avautuu kesällä. Kahvilan pitäjäksi tulee harrastelijanäyttelijänä tunnettu ”willimies” ja kaupunginvaltuutettu Juha Härkönen (myö).

Keisarinaseman yhteyshenkilönä toimiva projektisihteeri Sanna Sipilä kannustaa kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.

-Sääli, jos kaupunki menettää tällaisen historiallisen käyntikohteen. Jos verkostoa ei saada, rakennus ei ilmeisesti tule näin julkiseen käyttöön.

Sipilän käsityksen mukaan Kirsi Kiinteistöt haluaa saada tilansa nopeasti vuokrattua. Ottajiakin olisi tarjolla.

Sipilä arvelee, että jos myyntipisteitä tulisi riittävästi, kuukausivuokra voisi olla noin 300 euroa kuussa. Huoneet eivät käy tuotantotiloiksi, mutta pienimuotoisia työnäytöksiä voisi antaa.

Markku Heinonen sanoo, että tarjolla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus eikä kynnys ole korkea.

-Verkoston tavoitteena on jakaa kustannuksia ja työtä niin että kaikki mukanaolijat hyötyvät ja asiakas saa vieraillessaan runsaasti elämyksiä. Verkoston ansiosta yksittäinen yrittäjä saa omille palveluilleen ja tuotteilleen näkyvyyttä kohtuullisella panostuksella.

Keisarin asema sijaitsee lähellä kauppatoria, Snellmaninkadun ja Mutkakadun risteyksen tuntumassa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kirsi-Kiinteistöjen omistaman päädyn sali on avara ja kaunis, mutta saattaa päätyä muuhun kuin matkailukäyttöön.

Keisarinasema

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä, entisöity rakennus Lappeenrannassa.

Hirsirakenteinen asema valmistui vuonna 1885, jolloin Venäjän keisari Aleksanteri III vieraili Lappeenrannassa.

Kaupungin omistamissa 140 neliön tiloissa on kaksi salia, salonki, eteistila, tarjoilukeittiö sekä wc. Salit ja salonki on koristeltu Viipurin lääninarkkitehti Jac. Ahrenbergin suunnittelemilla kattomaalauksilla.

Rakennuksen pohjoispäädyn 273,5 neliömetrin tilat, omistaa Kirsi-Kiinteistöt Oy. Näissä tiloissa on kuusi huonetta, toimintatila, keittiö ja wc.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju