Milanoon lentävät yöpyvät Lappeenrannassa

Palvelualan suhdanneodotukset Kaakkois-Suomessa muuta maata synkemmät. Majoitus- ja ravintola-ala valmistautunut hyvin venäläisten turistien kasvaviin määriin.

VENÄLÄISTEN yöpymiset kaakkoissuomalaisissa hotelleissa kasvoivat tämän vuoden tammi-helmikuussa edellisestä vuodesta 18 prosenttia. Kaikkien yöpymisten määrä kasvoi kaksi prosenttia.

Koko Suomen tammi-helmikuun majoitusluvuissa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli kolme prosenttia, venäläisten majoitusluvuissa kasvu oli kymmenen prosenttia.

– Venäläiset yöpyvät Kaakkois-Suomessa aikoina, jolloin hotelleissa muuten olisi hiljaista. He tasaavat hyvin kausivaihteluja. Alkuvuonna venäläisten osuus kaikista alueen yöpymisistä oli 42 prosenttia, Elinkeinoelämän keskusliiton Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Pirjo Hedman kertoo.

LAPPEENRANNAN erikoisuus on Milanoon lentävät venäläiset. He yöpyvät kaupungissa lentoa edeltävän yön.

– Kaakkoissuomalaiset ovat nyt paljon paremmin varautuneet venäläisturistien kasvaviin määriin?-?paljon paremmin kuin Venäjän edellisen taloudellisen kasvun aikoihin. Siitä kertovat investoinnit niin Lappeenrannan ja Kouvolan alueella kuin kaavamuutokset Kotkassakin, sanoo EK:n Kaakkois-Suomen aluejohtokunnan puheenjohtaja Petri Lempiäinen.

-Venäjän talous kasvaa siihen malliin, ettei kaukana ole sekään aika, kun venäläiset alkavat sijoittaa Suomeen. Siinä on Kaakkois-Suomi ensimmäisenä kartalla vastassa, Lempiäinen jatkaa.

MATKAILUPUOLEN hyvistä odotuksista huolimatta kaakkoissuomalaisilla palvelualan yrittäjillä on muuta maata synkemmät suhdanneodotukset.

-Alueella on esimerkiksi paljon kuljetusyrityksiä, jotka kärsivät polttoaineen hurjista hinnannoususta. Jos olennaiset kustannukset nousevat jopa 50 prosenttia, kannattavuushan siinä heikkenee eikä työllistäminenkään ole mahdollista, Lempiäinen sanoo.

Teollisuudessa ja rakentamisessa kaakkoissuomalaiset suhdanneodotukset ovat lähellä valtakunnan keskiarvoja.

Kuvateksti

Mika Strandén

Kaija Juurikko

Rauhan kylpylän avautuminen Lappeenrannassa tämän vuoden lokakuussa nostaa majoitus- ja ravintola-alan odotuksia koko Kaakkois-Suomessa.

Tervaskankaan kauppakeskittymän rakentaminen Kouvolassa on valmistautumista venäläisten turistien yhä kasvavaan määrään Suomessa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola