Palveluasumisen kilpailutus pudotti neljä nykyistä toimijaa

Uusina toimijoina Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella aloittavat Attendo MedOne Hoiva Oy ja Mehiläinen kuntapalvelut

Helena Rissanen

ETELÄ-KARJALAN palveluasunnoissa asuvat vanhukset ja muistisairaat saavat jatkaa asumista entisissä paikoissaan ainakin toistaiseksi. Vanhusten tavallista ja tehostettua palveluasumista sekä muistisairauksiin erikoistunutta tehostettua palveluasumista tarjonneet yritykset kilpailutettiin neljäksi seuraavaksi vuodeksi, ja suurin osa entisistä palveluntuottajista tuli valituksi.

Nykyisistä palveluntarjoajista neljä kuitenkin putosi pois, ja osa yrityksistä säilytti vain osan palvelutarjonnastaan. Uusina toimijoina Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella aloittavat Attendo MedOne Hoiva Oy ja Mehiläinen kuntapalvelut Carema Oy. Yritykset suunnittelevat rakentavansa alueelle uusia toimitiloja.

— Uusia palvelukoteja tulee vähitellen, ja niihin osoitetaan uusia asiakkaita. Nykyisissä palvelukodeissa olevat voivat ainakin jonkun aikaa jatkaa asumistaan siellä missä ovat, vanhusten asumispalvelupäällikkö Teija Malinen kertoo.

Uudet toimijat ovat suuria pohjoismaisia terveys- ja sosiaalipalvelujen tuottajia. Eteläkarjalaiset palveluntuottajat ovat olleet huolissaan siitä, että kilpailutus vie pienistä palveluasunnoista suuriin yksiköihin.

— Suurin osa palveluntuottajista on vielä pieniä. Nähtäväksi jää, miten on tulevaisuudessa. Siitä lähdetään, että asukkailla on erilaisia tarpeita, ja ne ratkaisevat.

Tarjouksen sote-piirille jätti 24 palveluntarjoajaa. Kaikki tarjoukset hyväksyttiin mukaan vertailuun. Kilpailutuksen valintaperusteena käytettiin hintaa, jonka painoarvo oli 70 prosenttia ja laatua painoarvolla 30.

— Samantyyppinen jako on ollut käytössä myös muualla Suomessa ja aikaisemmin meillä. Ennen kuin yritykset edes pääsevät mukaan vertailuun, niiden täytyy täyttää tietyt perusehdot. Kilpailutuksen pisteytykset ovat luonteeltaan lisäpisteitä.

Ostettavat paikat täytetään kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaisessa järjestyksessä niin, että huomioon otetaan asukkaan tarpeet.

Nykyisiin tiloihin sijoitetut asukkaat voivat asiakkaan etuun perustuvan harkinnan perusteella jatkaa asumista entisissä tiloissa.

KUVATEKSTI

Janne Lehtonen

Palveluasumisen tarjoajat kilpailutettiin Etelä-Karjalassa, ja nykyisistä palveluntarjoajista neljä putosi pois. Palveluasunnoissa asuvat vanhukset ja muistisairaat saavat jatkaa asumista entisissä paikoissaan ainakin toistaiseksi.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen