Ryanairin kynnysrahat päätyvät ehkä veroparatiisiin

Lappeenranta teki sopimuksen myös Jerseyn veroparatiisisaarelle rekisteröidyn yhtiön kanssa.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin Ryanairille maksettavien markkinointi- tai kynnysrahojen määränpää saattaa olla Jerseyn veroparatiisi.

Kaupunki ei tehnyt sopimusta kynnysrahojen maksamisesta Ryanairin, vaan sen omistaman Airport Marketing Services Ltd -markkinointiyhtiön kanssa. AMS-yhtiön osoite on Dublinissa Irlannissa.

Kuitenkin myös Jerseyn veroparatiisisaarelle on huhtikuussa 2006 rekisteröity Airport Marketing Services 2006 Ltd -yhtiö.

Yhtiöiden omistussuhteista on vaikea saada selvää. Mahdollisesti Dublinissa sijaitsee AMS:n sivukonttori ja Jerseyssä pääkonttori.

Kaupunkiyhtiöiden vt. toimitusjohtaja, kaupunginlakimies Eero Immonen ei osaa suoralta kädeltä vastata siihen, missä maassa olevalle tilille Lappeenrannan Ryanair-rahat menevät.

Asia selviää toukokuun aikana, kun kaupunginhallituksen vaatimaa tarkempaa selvitystä Kaupunkiyhtiöistä tehdään.

Ryanairin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Elina Hakkarainen ei kommentoi veroparatiisiasiaa tai muita sopimusasioita. Hänen mukaansa samannimisiä yhtiöitä voi olla ympäri maailmaa.

Kynnysrahoja ei makseta yhtenä eränä. Etelä-Saimaan hallussa olevan AMS-sopimusluonnoksen mukaan rahoja maksetaan kuukausittain.

Nykyään asianajotoimistossa töissä oleva Onni Hietalahti oli kesän 2009 loppuun asti Kaupunkiyhtiöiden varatoimitusjohtaja. Hän kertoo allekirjoittaneensa kesällä 2009 Ryanairin lentoja koskeneita AMS-sopimuksia, jotka eivät kuitenkaan koskaan tulleet voimaan.

Vasta loppuvuodesta 2009 Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin allekirjoitti voimaan tulleen sopimuksen. Sitäkin on myöhemmin muokattu. On epäselvää, mihin saakka nykyinen sopimus on voimassa saati mitä lappeenrantalaiset veronmaksajat siitä maksavat.

Ryanairin lennot alkoivat Lappeenrannasta Dusseldorfiin maaliskuussa 2010. Nyt yhtiö lentää myös Brysseliin ja Milanoon.

Hietalahti ei halua kommentoida alkuperäisen AMS-sopimuksen sisältöä tai veroparatiisiepäilyä. Hän ei näe mahdollisessa Ryanairin pyrkimyksessä välttää veroja suurta ongelmaa.

— Kyllähän Ryanair saa hoitaa verosuunnittelunsa niin kuin haluaa. Niin pitkään kuin verosuunnittelumetodit ovat laillisia, se ei ole maksajan ongelma, jos maksuille saadaan järkevä vastine.

Ryanair edellyttää kaikissa kohteissaan, että kentän isäntäkaupunki sitoutuu tekemään vähintään satoja tuhansia euroja maksavan markkinointisopimuksen Ryanairin kanssa.

EU tutkii yhtiön vaatimien kynnysrahojen laillisuutta. Euroopan komissio aloitti 2007 tutkimukset siitä, ovatko Ryanair-tuet Tampereella ja Ranskan Paussa olleet EU:n kilpailulainsäädännön vastaisia. Asia on vielä kesken.

KUVATEKSTI

Päivi Virta-Salo

Ryanairin markkinointiyhtiön Airport Marketing Services -yhtiön kanssa allekirjoitettu sopimusasiakirja on monisivuinen, ja se pitää sisällään muun muassa tiukan salassapitomääräyksen. Airport Marketing Services -niminen yhtiö on rekisteröity Irlannin ohella myös Jerseyn veroparatiisisaarelle.

Jersey

Sijaitsee Ranskan edustalla Kanaalisaarilla.

Asukkaita reilut 90 000. Pääkaupunki Saint Helier.

Kuulunut brittiläiseen imperiumiin erillisalueena vuodesta 1064.

Ei kuulu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan eikä EU:hun.

Viralliset kielet englanti ja ranska, vähemmistökielenä jerriais.

Yksi maailman suosituimmista veroparatiiseista.

Tuloista yli puolet tulee rahoitusalalta.

Maailman korkein bruttokansantuote.

Lähde: Wikipedia

Kirjoittaja:
Outi Salovaara