Seurakuntien yhdistäminen repii Ruokolahtea kahtia

Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntia pannaan kiireen vilkkaa yhteen. Ruokolahden kirkkoneuvoston niukka enemmistö puolsi yhdistymisselvitystä.

Tenho Tiilikainen

IMATRAN, Ruokolahden ja Rautjärven seurakunnat jatkavat ainakin toistaiseksi seurakuntien rakennemuutoksen valmistelua yhden yhteisen seurakuntamallin pohjalta.

Jatko voi kuitenkin olla vaakalaudalla jo kesäkuun 8. päivänä, kun Ruokolahden kirkkovaltuusto ottaa kantaa hankkeeseen.

Ruokolahden kirkkoneuvosto päätti alkuviikosta äänestyksen jälkeen esittää kirkkovaltuustolle rakennemuutoksen lopulliseksi tavoitteeksi yhden yhteisen Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven seurakunnan perustamisen selvitystyötä.

Parikkalan seurakunta on jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei se lähde mukaan yhden seurakunnan malliin.

Lisäksi muut yhteistyöhankkeet pannaan jäihin yhden seurakuntamallin valmistelun ajaksi.

Kirkkoneuvostossa esitystä kannattivat jäsenistä Esko Haaraoja, Mirja Henttonen, Juhani Liimatta ja Jouko Siitonen sekä kirkkoherra Timo Paukkala. Esitystä vastustivat Pirkko Muhonen, Anni Kovanen, Esa Summanen ja Maija Tiilikainen.

USEAT ruokolahtelaiset seurakunta-aktiivit ovat ihmetelleet sitä, miksi ei ensin tutkittaisi pohjia myöten muita yhteistyön mahdollisuuksia ilman seurakuntien yhdistämistä.

-Hanketta ajetaan eteenpäin hirveällä kiireellä. Enpä ole tavannut tavallisia seurakuntalaisia, jotka ovat yhdistämisen kannalla, Taija Luukkonen Ruokolahden Pohja-Lankilasta sanoo.

Voi hyvinkin olla, että Ruokolahdella lähdetään pikaisesti kierrättämään yhdistämiskaavailuja vastustavaa kansalaisadressia.

RAUTJÄRVELLÄ kirkkoneuvosto otti jo pari viikkoa sitten yhden seurakunnan selvityshankkeeseen myönteisen kannan. Rautjärven kirkkovaltuusto käsittelee asiaa toukokuun 31. päivänä.

Imatralla asiaa pohtii kirkkoneuvoston asettama ohjaus- ja valmisteluryhmä. Ryhmältä ei ole vielä tullut esitystä kirkkoneuvostolle, koska ryhmä ei ole vielä edes kokoontunut. Imatran kanta asiaan saataneen kesän aikana.

Rakennemuutoksen alustavana aikatauluna on ollut se, että selvitystyö saataisiin valmiiksi tämän vuoden aikana. Tällöin seurakuntien luottamuselimet pääsisivät ottamaan kantaa asiaan ensi vuoden keväällä ja yhdistyminen voisi tapahtua jopa vuoden 2013 alussa.

Seurakuntavaalit järjestetään seuraavan kerran 2014.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kai Skyttä

Mika Strandén

Ruokolahdella, Rautjärvellä ja Imatralla mietitään seurakuntien yhdistymistä. Hanke on jo saanut moitteita turhasta kiirehtimisestä. Vasemmalla Ruokolahden, keskellä Rautjärven ja oikealla Imatrankosken kirkko.

Pohditut yhteistyön kohteet

Keskusrekisteri.

Talous- ja henkilöstöhallinto sekä hankintatoimi.

Leirikeskukset.

Tiedotus.

Lähetyssihteeri.

Koulutusyhteistyö.

Parikkala-Rautjärvi-lähiyhteistyö.

Eläköityvien viranhaltijoiden työtehtävien järjestely lähivuosina.

Seurakuntien tilinpäätös 2010

Imatra:

Kirkollisverotulot ja yhteisöverotulot olivat yhteensä 5 686 398 euroa.

Nousua edellisestä vuodesta oli 667 721 euroa, ylijäämä 64 321 euroa.

Edellisten vuosien ylijäämää 1 458 855 euroa.

Pitkäaikaista lainaa miljoona euroa.

Rautjärvi:

Kokonaisverotulo oli 874 955 euroa.

Kasvua edelliseen vuoteen oli 1 %., ylijäämä 203 848 euroa.

Edellisten vuosien ylijäämää 112 670 euroa.

Lainat 324 074 euroa.

Ruokolahti:

Verotuloja kertyi 1 126 065 euroa, mikä on 25 534 euroa edellisvuotta vähemmän.

Tilikauden alijäämä 11 801 euroa.

Aikaisempien vuosien ylijäämä 568 815 euroa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen