Digialta työttömiksi jäävät ehkä uusiin it-yrityksiin

Digian yt-neuvottelut veivät yli 80 työpaikkaa. Ainakin neljä uutta it-firmaa on kiinnostunut sijoittumisesta Lappeenrantaan.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Tietotekniikkayhtiö Digia lopettaa Lappeenrannan-toimipisteensä Technopoliksessa Skinnarilassa syyskuun lopussa. Samalla katoaa reilut 80 työpaikkaa.

Digian yt-neuvottelut päättyivät tiistaina. Lappeenrannassa neuvottelujen tylyä lopputulosta oli jo osattu odottaa, eikä se tullut yllätyksenä.

— Ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin asiallisesti, sanoo Digian johtoryhmän jäsen Harri Paani.

Lappeenrannassa on tehty pääasiassa tuotekehitystä Nokian kännyköihin. Digia perustelee yksikön lopettamista Nokian tilausten vähenemisellä.

Tilanne työpaikkojen suhteen ei ole toivoton. Digian paikallisjohtaja Jani Tietäväinen arvelee, että digialaiset luultavasti työllistyvät hyvin. Heidän keski-ikänsä on vain 33 vuotta. Silti monella on alan työkokemusta kymmenkunta vuotta.

— Tämä on aivan upea porukka, Tietäväinen sanoo.

Työllistymismahdollisuuksista kertoo se, että jo kolme Lappeenrantaan sijoittautumisesta kiinnostunutta it-alan yritystä on käynyt kaupungissa esittäytymässä. Neljäs on tulossa tutkimaan tilannetta elokuussa.

Yrityksiä on innostanut tieto siitä, että Digian lopettamisen myötä kaupungissa on tarjolla osaavaa väkeä.

Lappeenrannan kaupunki, Technopolis ja Digia ovat yhdessä tehneet sijoitusmarkkinointityötä uusien yritysten saamiseksi.

Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelujen myyntipäällikkö Kimmo Kuikka sanoo, että sijoittumisesta kiinnostuneiden yritysten nimiä ei vielä voi kertoa. Yritykset kuitenkin ovat eri kokoisia Suomessa toimivia firmoja.

— Kyseessä ovat järkevät toimijat, jotka sopisivat hyvin Lappeenrannan ICT-puolelle, Digian Tietäväinen kehuu.

Lappeenrannan työvoimatoimistoon on kesäkuussa ilmoittautunut viisi digialaista työnhakijaksi. Tarvittaessa Digia aloittaa yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa työttömäksi jääneiden tukiohjelman uudelleentyöllistymisen helpottamiseksi.

Jokunen on jo työllistynyt Digian muihin toimipisteisiin.

Digialaiset ovat myös esimerkiksi hakeneet pari vuotta sitten Lappeenrantaan siirtyneen Valtiokonttorin IT-palvelukeskuksen VIP:n leipiin. VIP:ssä oli alkukesästä kuusi paikkaa auki, ja niihin tuli hakemuksia myös digialaisilta.

Pörssiyhtiö Digialla on yhteensä 1 600 työntekijää Suomessa, Venäjällä, Kiinassa, Ruotsissa, Norjassa ja USA:ssa.

Yhtiö tekee yritysjärjestelmiä sekä mobiili- ja käyttäjäkokemuspalveluja ja -ratkaisuja muun muassa julkishallinnolle, teollisuudelle, mobiiliteollisuudelle, kaupalle ja palveluille sekä pankki- ja vakuutustoimialalle.

Digian yt-neuvottelujen tulos

Lappeenrannan toimipiste lopetetaan syyskuun lopussa.

Työnsä menettää 80 ihmistä.

Lisäksi irtisanotaan noin 100 ihmistä Helsingistä, Jyväskylästä, Oulusta ja Tampereelta.

Irtisanotut ovat pääasiassa Mobile Solutions -yksikön työntekijöitä.

Henkilöstövähennykset toteutetaan vuoden loppuun mennessä.

Irtisanottaville järjestetään tarvittaessa työllistymistä tukevaa koulutusta TE-toimiston tai ELY-keskuksen kanssa.

Tukitoimista, henkilöstövähennyksistä ja Porin toimipisteen sulkemisesta aiheutuu noin 3,3 miljoonan euron kustannukset.

Kustannukset kirjataan 2011 toiselle vuosineljännekselle, minkä vuoksi liiketulos painuu tappiolliseksi.

Lähde: Digia

Kirjoittaja:
Outi Salovaara