Lupapalveluiden ahdas aula hiljenee elokuussa

Poliisin lupapalvelut muuttaa taas, nyt viereisen kerrostalon alakertaan. Internet-ajanvaraus helpottaisi jonotusruuhkaa.

Otto Ponto

Lappeenranta. Lastenvaunuja työntävä nainen nappaa automaatista vuorolipun numero 278. Vilkaisu valotaulun numeroon 249 ja täpötäyteen odotusaulaan riittää. Nainen kääntää vaunut kohti poliisin lupapalvelupisteen ulko-ovea.

Moni muu pyörähtää hakemassa vuoronumeron ja painelee takaisin ulos. Yhden asiakaspisteen taulussa numerot vaihtuvat kymmenen sekunnin välein.

Lupapalvelupisteen ruuhkainen aula hiljenee elokuussa. Huonon sisäilman takia evakossa ollut lupapalveluosasto muuttaa jälleen.

Tällä kertaa evakkoreissu suuntautuu viereisen kerrostalon alakertaan, jossa on Martta-yhdistyksen entinen tila Raatimiehenkadulla.

— Henkilökunnan oireilu on jatkunut viime vuonna tehdystä remontista huolimatta. Lupapalvelut ei palaa nykyiseen tilaan, Etelä-Karjalan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna lupaa.

Vaunuja työntävä lappeenrantalainen Jenna Lanki on hankkimassa uutta ajokorttiaan kolmatta kertaa. Aviomies Janne Lanki ja perheen kahdeksankuukautinen Jada-tyttö odottelevat lupapalvelupisteen oven vieressä. Aiemmilla kerroilla Lankilta loppui aika, ja nyt on loppumassa aika uudelle korttihakemukselle.

— Haminassa ei jonoja ollut lupapalveluissa. Nyt pitäisi saada asia hoidettua ennen lomareissua, Jenna Lanki sanoo.

Lankin perhe ei ole kuullut, että lupapalveluihin voi varata ajan poliisilaitoksen internet-sivuilla.

— Seuraavalla kerralla pitää varata sieltä, niin välttyy varmaan tältä jonottamiselta, Janne Lanki sanoo.

Passinhakureissulla oleva Petteri Tiittanen tottui jonottamiseen Espoossa asuessaan. Siellä lupapalvelureissuun sai varata vähintään pari tuntia. Nyt Tiittasella on edessään passin uusiminen, koska edellinen katosi.

— Toivottavasti huomenna numerot jatkuvat tänään otetuista lipuista, Tiittanen sanoo.

Ruuhkaista osastoa pyörittävä ylikomisario Seppo Immonen toivoo, että internet-ajanvaraus tulisi asiakkaille tutuksi.

— Nyt aula on yleensä täynnä, ja aina on ruuhkaista. Yritämme lähettää kaikki mahdolliset paperit ja luvat asiakkaille postin kautta.

Sisäilmaongelmat ovat aiemmin vieneet osaston henkilökuntaa sairauslomalle. Nyt kolme työntekijää on toisessa rakennuksessa oireiden takia. Se teettää Immosen mukaan ylimääräistä työtä, kun papereita pitää kuljettaa moneen suuntaan.

— Lupa-asioihin liittyy paljon taustatöitä, joita virkailijoiden on nyt hankala tehdä. Työ on pakkotahtista.

Immosen mukaan uusi väistötila vaikuttaa toimivalta, mutta ahdasta on sielläkin. Tärkeintä on kuitenkin parempi ilma.

Kirjoittaja:
Otto Ponto