Haukitien asukkaat ihmettelevät myyntipäätöksen pikavauhtia

Taipalsaaren kunnan vuokrakiinteistön asukkailla Haukitiellä on kuukausi aikaa miettiä, ostavatko asunnon itselleen vai muuttavatko pois. Monet asukkaista ovat asuneet paikassa vuosia.

Kirsi Räty

TAIPALSAARI. Haukitie 45-49 kiinteistön asukkaiden pitää tehdä päätös tulevaisuudestaan pikavauhtia. Asukkaat saivat tiedotteen asuntojensa myymisestä toukokuun 23. päivä.

Jo kesäkuun loppuun mennessä heidän pitäisi valita, aikovatko ostaa asunnon itselleen vai muuttaa pois.

Kolmesta rivitalosta koostuvassa kiinteistössä asuva Mari Tiitinen kertoo, että kiinteistön asukkaat ovat olleet päätöksen kuultuaan kuin puulla päähän lyötyjä.

Vielä huhtikuussa 66-vuotias Tiitinen kuvitteli viettävänsä loputkin eläkepäivänsä Haukitiellä ja suunnitteli puutarhan tulevia kesätöitä.

Elo Haukitiellä tuntui turvalliselta, sillä vuokratalo on valtion aravalainalla rakennettu ja oli siten myyntikiellossa vuoteen 2029 saakka.

Yhtäkkiä Taipalsaaren kunta haki vapautuksen kiellosta ja laittoi kiinteistön myyntiin.

Nyt Tiitinen pohtii miehensä kanssa kuumeisesti eri vaihtoehtoja.

-Emme varmaan uskalla ottaa lainaa huonokuntoista asuntoa varten enää tässä vaiheessa, hän pohtii.

Tiitinen on miehensä kanssa yksi Haukitien vuokratalojen pitkäaikaisimpia asukkaita. He ovat asuneet kodissaan 16 vuotta.

Monet muutkin Haukitien kiinteistön asukkaista ovat pienituloisia eläkeläisiä, joten asunnon osto ei houkuttele.

Taipalsaaren kunta on luvannut tarjota vastaavan asunnon muista kunnan vuokra-asunnoista, mutta Tiitiset ihmettelevät, missä vastaavanlaisia rivitaloja olisi vapaana.

Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman uskoo, että halukkaille lähtijöille löytyy vuokra-asunnot. Tosin tällä hetkellä vapaana on vain kuusi asuntoa.

Willman ei pidä tiedottamisen aikataulua erityisen nopeana. Asukkaiden täytyy tehdä alustava päätös ostamisesta kesäkuun lopulla, mutta muuttoaikaa heillä on vuodenvaihteeseen saakka.

-Itse olen muuttanut joskus kahdessa viikossa, Willman huomauttaa.

Willmanin mukaan asunnot myydään asukkaille markkinahintaa edullisemmin.

Haukitien kiinteistöä hallinnoi Taipalsaaren Asunnot Kiinteistö Oy. Yhtiön isännöitsijän Hannu Pitkäsen mukaan Haukitien rivitalojen myyminen on välttämätöntä, jotta asuntoyhtiön talous saadaan kuntoon.

-Meidän oli pakko tehdä jotain, koska lainanhoitokulut ovat karkaamassa käsistä. Lisäksi nykyisillä vuokratuotoilla ei jää rahaa asuntojen korjaamiseen, Pitkänen perustelee.

Asuntoyhtiön hoidettavana on noin sata vuokra-asuntoa.

Kaikki asuntoyhtiön asunnot on rakennettu valtion arava- tai korkotukilainalla. Aravakohteiden myymistä valvoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA).

Haukitien kiinteistökin oli aravarajoituksen alla ja siten myyntikiellossa, mutta kunta sai erillisluvan kohteen myymiseen.

-Usein kohde vapautetaan myyntiin, jos alueella on paljon vuokra-asuntoja ja osa asunnoista on tyhjillään, päälakimies Jaana-Maarit Huuhka Arasta kertoo.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Mari Tiitinen viettää näillä näkymin viimeistä kesää puutarhassaan. Pariskunta ei uskalla ostaa huonokuntoista huoneistoa enää eläkeiässä, joten edessä on muutto. Tiitinen pelkää, että kunnalla on tarjolla uudeksi asuinpaikaksi vain kerrostaloasuntoja.

Valtion arava-asunnot:

Valtion tukemiin vuokra-asuntoihin liittyy rajoituksia asuntojen käyttöön, asukasvalintaan ja vuokratasoon liittyen.

Vuokra-asuntoja valvoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA).

Asukkaiksi on valittava suurimmassa asunnontarpeessa olevat hakijat, pienituloiset ja asunnottomat ovat etusijalla.

Vuokrat on pidettävä kohtuullisina omakustannusperiaatteen mukaisesti.

Asuntoja ei saa myydä ilman erillislupaa 35 vuoden kuluessa rakentamisesta.

Aravarajoitteista voi hakea vapautusta erillisluvalla.

Vuosittain vapautus myönnetään noin 200 kohteelle Suomessa.

Nykyisin Ara myöntää aravalainojen sijaan korkotukilainoja, mutta rajoitukset ovat samat kuin aravalainoissa.

Lähde: Aran päälakimies Jaana-Maarit Huuhka.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty