City-korttelin voittaja julkistetaan tiistaina

Kiinteistönomistajat saattavat asettua poikkiteloin suunnitelmille. Koulutalo toivoo rakennusoikeutta tornitalon verran.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Dynamo, Askel vai Ruado Ruattu? Ensi tiistaina vihdoin selviää, mikä näistä kolmesta ehdotuksesta voittaa Lappeenrannan City-korttelin arkkitehtuurikilpailun.

Samana päivänä osa korttelin kiinteistönomistajista tuo julki mahdollisesti kriittisen kantansa voittajasta. Ehdotuksiin tutustuneet kiinteistöyhtiöt ovat jo valmistelleet julkilausumaa.

-Julkistamistilaisuudessa kerromme kantamme. Ehkä teemme oman paperin tiedotusvälineitä varten, sanoo Mauri Hiltunen. Hiltunen on matalaa Tapanaisen taloa lähimpänä sijaitsevan Lappeenrannan Liiketalon toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen.

-Sen voin jo tässä vaiheessa sanoa edustamani yhtiön kantana, että missään tapauksessa emme halua purkaa rakennusta, mutta tietenkin sitä kehitetään ja korjataan.

Oleksin ja Valtakadun kulmassa sijaitseva Koulutalo toivoo kaupungilta mahdollisuutta rakentaa tontille tornitalo tai ilmeisesti ainakin korkeampi rakennus, mitä voittajaehdotus soisi.

Koulutalon hallituksessa istuva Risto Kiljunen paljastaa, että Koulutalo haluaa kortteliin ehdotettua korkeampaa rakentamista.

-Koulutalo odottaa sellaisia rakennusoikeuksia, että City lähtisi todellakin kehittymään Koulutalon nurkalta ja muiltakin nurkilta. On todella tärkeää, että Cityllä alkaisi nyt tapahtua ennen kuin kaikki kaupat ovat ympäri kaupunkia eikä keskustassa enää mitään.

Kiljusen mielestä keskustaan pitäisi rakentaa korkeampaa, mitä nykyiset kaavat sallivat.

-Korkeampia taloja ei tarvitse tehdä toisiinsa kiinni ja näkymiä voisi näin avata. Lappeenrannan keskustasta olisi hyvä saada keskustan näköinen.

Kiljunen ehdottaa, että kaupunki hyödyntäisi kaikkia kolmea kilpailuehdotusta, jotka se joka tapauksessa lunastaa itselleen.

-Viisas kaavoittaja ottaa parhaimmat elementit yhteen ja saa toimivan lopputuloksen.

Palkintoraadissa on kiinteistönomistajista tietenkin Lappeenrannan kaupungin edustajia mutta myös Lemminkäinen Talo Oy:n aluejohtaja. Tapanaisen kiinteistön omistavan Lemminkäisen piti olla korttelin ensimmäinen rakentaja.

Missään tapauksessa emme halua

purkaa rakennusta, mutta tietenkin

sitä kehitetään ja korjataan.

KUVATEKSTI

Mauri Hiltunen

City-korttelin arkkitehtuurikilpailu

Kilpailussa mukana Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja JKMM arkkitehdit Oy.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja on Seppo Miettinen. Kilpailijoiden valitsemana asiantuntijajäsenenä toimii professori Jyrki Tasa ja jäseninä kaupungin muina edustajina Jussi Salo, Pasi Leimi, Erkki Jouhki, Lea Valle-Ryynänen ja Johanna Alatalo sekä Lemminkäinen Talo Oy:n edustaja Seppo Tokkola.

Kilpailualueena on City-kortteli ja sitä ympäröivät yleiset alueet.

Kortteli sekä Marian aukio muuttuu korkeatasoiseksi asuin- ja liikepaikaksi sekä oleskelualueeksi. Marian aukion alle tulee pysäköintilaitos.

Kaupunki tavoittelee mahdollisimman laajaa uudisrakentamista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju