Hietamiehestä kunnan-johtaja Taipalsaarelle

Valtuusto kiitteli kunnan talouden kääntämistä takaisin plussan puolelle.

Jyrki Nuottimäki

Taipalsaari. Taipalsaaren kunnanvaltuusto valitsi hallintojohtaja Mikko Hietamiehen hoitamaan kunnanjohtaja Jari Willmanin viransijaisuutta. Willman on valittu Kontiolahden kunnanjohtajaksi, mutta siellä virka on määräaikainen siihen saakka, kun erotetun entisen kunnanjohtajan riita-asia on saanut lain voiman. Valtuusto myönsi Willmanille virkavapaata 8. elokuuta alkaen enintään vuodeksi.

Valtuutetuista Helena Uski (kesk.) ja Teemu Turunen-Saaresti (kesk.) kyselivät, eikö myös avoimeksi jäävää hallintojohtajan viransijaisuutta olisi ollut järkevä täyttää saman tien.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Tuure Westisen (kesk.) mukaan hallitus päätti, että asiasta tehdään esitys vasta elokuussa, minkä jälkeen viransijaisuus tuodaan valtuustoon. Hän perusteli ratkaisua toteamalla, että esityksen tekemiseen ei ollut vielä edellytyksiä.

Kunnan tilinpäätös sai valtuutetuilta myönteisiä arvioita, koska talous kääntyi pitkästä aikaa selvästi plussan puolelle.

Keskustelua herättivät lähinnä toteutumattomat investoinnit ja korjausvelka, joka on rakennustarkastaja Erkki Kallosen todistuksen mukaan kasvamassa hirvittäväksi.

Asiaan puuttui Turunen-Saaresti, joka ihmetteli, miksi kiinteistöjen kunnossapitoon varatusta 100 000 eurosta on käytetty vain noin neljännes. Hän toivoi kunnossapidon tehostamista, jotta korjausvelka ei kasva kohtuuttomasti.

Kallonen vastasi, etteivät omat resurssit yksinkertaisesti riitä, eikä ulkopuolisen tekijän tarjous aina vastaa kunnan ajatuksia ja toiveita työn tekemisestä.

Kallonen kuvaili kiinteistöjen ja kunnallistekniikan korjausvelkaa hirvittäväksi.

— Tarpeista voidaan toteuttaa vain murto-osa. Moni paikka on suorastaan hirveän näköinen. Oikeastaan meillä ei olekaan muuta kuin korjattavaa, Kallonen vuodatti.

Aure Niiva (kd.) toivoi korjaustarpeista selkeää suunnitelmaa ja järjestystä, jonka mukaan edetään vuosittain.

Valtuutettu Raimo Turunen (kesk.) patisti pitämään kiinni päätetystä investointiohjelmista, koska rästissä on edelleen investointeja jopa kahden vuoden takaa.

— Sarviniemen matkailukuvioiden kaaduttua valituksiin Norpankoti-hanketta pitäisi lähteä viemään eteenpäin, koska se loisi positiivista kuntakuvaa. Turusella oli jo paikkakin katsottuna. Röytyn alue sopisi Norpankodille hyvin.

Heikki Niiva (Ts-liike) kiitteli tilinpäätöstä ja antoi monen muun tavoin henkilöstön panokselle tunnustusta.

— Takana on yksi hyvä vuosi, mutta edessä on vielä tiukkoja aikoja. Toivottavasti jatkamme niin, että talouskuri ei löysty, eikä lisää lainaa oteta löysin perustein.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki