Rauhan lomatontit levittyvät kaupungin maille

Rauhan lomamökkien tontteja suurenneltiin omavaltaisesti kaupungin viheralueelle.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Rauhaan Kiurukiventielle rakennettujen lomamökkien tontit ulottuvat useita neliöitä kaupungin viheralueen puolelle. Asian huomasi Rauhassa asuva Kari Puolakka.

-Tonttien alkuperäiset mittatikut ovat jääneet pengerryksen alle ja nyt piha-alueita on laajennettu kaupungin omistamalle yleiselle virkistysalueelle, Puolakka kertoo.

Puolakka teki asiasta ilmoituksen rakennusvalvontaan, joka tutki asiaa eilen torstaina.

Lappeenrannan kaupungin rakennustarkastaja Mika Sairanen vahvistaa Puolakan havainnon. Hän toteaa, että pengerrysten ulottamisesta kaupungin puolelle olisi pitänyt sopia etukäteen.

TALOJEN rakennuttajan Miriensis Oy:n projektijohtajan Jari Mutikaisen mukaan tonttiylitys johtuu tonttien jyrkkyydestä. Mökkien ensimmäisen kerroksen huoneet täytyy rakentaa katutasoon, joten tonteille jouduttiin tekemään jopa kuuden metrin pengerrykset.

-Pihat aidattiin siihen mihin tontti loppuu, mutta pengerrys ulottuu valitettavasti kaupungin puolelle.

Mutikainen kertoo, että kaupungin kanssa on jo aloitettu neuvottelut asian ratkaisemiseksi. Mutikainen pitää tonttiylitystä kuitenkin merkityksettömänä.

-Asia ei häiritse kenenkään elämää. Rantaraitille on pengerryksestä matkaa ainakin kaksikymmentä metriä ja pengerryksen alle jäänyt maa kosteikkoa, jota tuskin käytetään sienestykseen tai marjastukseen, hän huomauttaa.

SAIRASEN mukaan piha-alueiden pysymistä tonttien sisällä ei valvota tavallisen rakennusvalvonnan yhteydessä, koska rakennuksen loppukatselmus tehdään usein ennen pihan rakentamista.

Ylisuurista piha-alueista huomauttaminen jää yleensä naapurien mielenkiinnon varaan.

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtajan Ilkka Räsäsen mukaan tonttiylitykset tehdään usein tietoisesti.

-Kyllä oman tontin rajat yleensä tiedetään, mutta niistä ei välitetä. Useimmiten kaupungin puolelle laitetaan kasvimaa, trampoliini tai leikkimökki, Räsänen kertoo.

Lappeenrannan kaupungilla on ollut viime vuosina viihtyisä ympäristö -hanke, jossa kaupungin viheralueet kierretään tonttiylityksiä, varastointia ja roskaamista silmällä pitäen. Korjauskehotuksia lähtee vuosittain noin 300 kappaletta, joista pieni osa on selviä tontin laajennuksia.

KUVATEKSTI

Kari Puolakka

Kiurukiventien lomatalojen pihat Rauhassa ulottuvat monin paikoin metrejä kaupungin puistoalueen puolelle. Keltanauhainen mittatikku osoittaa tontin todellisen päädyn.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty