Categories
Artikkelit

Hurmoksen ja katumuksen kuvia

Katri Kuparinen löysi muotilehdistä pohjat teoksiinsa.

Sari Pullinen

Ruokolahti. Ei arpia, ei ryppyjä, ei ihohuokosia. Muotilehdissä esiintyvät kosmetiikkamainoskuvat alkoivat kiinnostaa imatralaista kuvataiteilijaa Katri Kuparista, kun hän siivosi 20 vuoden aikana kertyneitä lehtiään roskiin. Siellä oli muun muassa sellaisia muotiraamattuja kuin British Vogue, joka oli ainoita Imatralla saatavilla olleita kansainvälisiä lehtiä 80-luvulla.

— Kosmetiikkamainosten naiskuvat ovat virheettömyydessään epäinhimillisiä, jopa hirviömäisiä, Kuparinen näkee.

Kuparinen alkoi rakentaa paperileikkausteoksia lehtien kuvista. Osaan kuvista hän yhdisti toisia kuvia, Gustave Dorén Raamattukuvituksia 1800-luvulta. Sieltä hän löysi naisia, joissa ilmeet ja eleet olivat hätkähdyttävän samanlaisia kuin muotilehdissä.

— Molemmissa on hurmosta ja katumusta.

Kuparinen osti nuorena lehtiä oman identiteettityönsä avuksi. Myös muoti kiinnosti. Kun ikää karttui, näkökulma laajeni, ja sitä antoivat lisää visuaalinen kulttuurintutkimus ja feministinen mediatutkimus.

— Naiset ovat erilaisia, kukin katsoo näitäkin kuvia niin eri tavalla. Oma näkökulmani on kriittinen, mutta osaan myös nauttia niistä. Molemmat puolet siis löytyvät.

Ennen nyt Galleria Antareksessa Ruokolahdella esillä olevia paperileikkaustöitä Kuparinen on tehnyt suurikokoisia hiilipiirustuksia. Tällä hetkellä häntä kiehtovat oman edesmenneen isoäidin postikortit. Ehkä niistä syntyy tulevaisuudessa uusia töitä.

Katri Kuparinen on kotoisin Imatralta ja valmistui kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista 1998. Siitä lähtien hän on pystynyt tekemään kuvataiteilijan töitä suhteellisen täysipäiväisesti sekä toisinaan tehnyt hanttihommia elantonsa eteen.

Viime vuosina hän on saattanut työskennellä apurahojen turvin.

Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt lähinnä Helsingissä noin kolmen vuoden välein. Tänä kesänä Kuparisen töitä nähdään myös Purnussa Orivedellä.

Katri Kuparisen paperileikkauksia Galleria Antareksessa Ruokolahdella 31.5.—23.6.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Imatralaisen kuvataiteilijan Katri Kuparisen paperileikkaustöitä on esillä kesäkuun ajan Galleria Antareksessa Ruokolahdella.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen