Jenkkimarkkinoille kuva kuvalta

Kirsi Salonen luo fantasia-saagaa jenkkimarkkinoille. Unelmasopimuksen solmiminen toi paineita. Nyt kirjailija—kuvittaja on päättänyt keskittyä yhteen kuvaan kerrallaan.

Hanna Romppainen

Lukuisat fantasiahahmot ovat tämän kevään ja alkukesän aikana lentäneet lappeenrantalaisesta kerrostalosta Atlantin yli Los Angelesiin ja takaisin.

Fantasiakirjailija ja digitaalinen maalari Kirsi Salonen työstää kotonaan Sammonlahdessa neliosaista fantasiasaaga Orderaa. Hän solmi sarjasta viime kesänä kustannussopimuksen yhdysvaltalaisen Radical Publishing -kustantamon kanssa.

Salonen maalaa kuvitusta kotonaan ja lähettää kuvia sähköpostitse art directorilleen Jeremy Bergerille Yhdysvaltoihin. Palaute saapuu parin päivän sisällä. Itsenäiseen työhön tottuneelle Saloselle oli aluksi vaikeaa ottaa vastaan tiukkaa kritiikkiä ja muutosehdotuksia.

— Äkkiä kovetin nahkani ja aloin tottua petraamaan. Yritän kuvia tehdessä miettiä sitä, mitä itse tekisin AD:n asemassa, ja piiskaan itseäni parhaimpaan.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa Salosen tarina kääntyy suomesta englanniksi. Kun käännös on valmis, alkaa tekstin työstäminen Radical Publishin kustannustoimittajan kanssa.

Saagan toteutuminen on ollut Saloselle vuosikausien haave. Tarina Ordera-planeetan alisesta ja ylisestä maailmasta, kidnapatusta tytöstä, palkkasotureista ja velhoista oli muhinut päässä jo kauan.

— Tahdoin vain kirjoittaa hienon tarinan. En ajatellut, että sitä ostaa kukaan. Sitten minulle tarjottiin kaikki; vapaus tehdä se, mitä olen aina tahtonut tehdä.

Unelmasopimus toi paineita. Salonen teki 18 tunnin työpäiviä. Hän piirsi yöt ja nukkui päivällä. Tuleva markkinointikiertue pelotti.

— Olin loppuun palanut, ryytynyt taiteilija, joka eli vain työlle.

Lokakuusta helmikuuhun Salonen piti taukoa piirtämisestä ja lepäsi. Kustantaja suhtautui uupumiseen ymmärtäväisesti. Salosen käskettiin keskittyä toipumiseen. Kustantaja lupasi keskittyä tekstiin ja etsiä sille kääntäjän.

Huhtikuusta asti Salosen piirtäminen on sujunut jälleen uudella draivilla. Enää hän ei kuitenkaan tee 18 vaan kahdeksan tunnin päiviä. Hän myös muistaa pitää taukoja ja vapaapäiviä.

Ennen Orderan maailmaan astumista Salonen työskenteli digitaalisena maalarina ja voitti kuvillaan useita palkintoja. Nyt muut piirrostyöt tuovat lisätienestiä ja auttavat irrottautumaan hetkeksi Orderasta.

Alun perin saagan ensimmäisen osan piti ilmestyä tänä vuonna. Nyt ilmestymisajankohta on auki. Salonen tahtoo keskittyä yhteen kuvaan kerrallaan murehtimatta tulevaa.

Paljon yksityiskohtia sisältävien digitaalisten maalausten tekeminen on kovaa työtä. Erityisen työläitä ovat kuvat, joissa on isoja väkimassoja. Jokainen hahmo pitää piirtää yksitellen.

Nyt Salonen kokee olevansa tavallinen duunari. Tulevaisuudessa hän uskoo elävänsä saagasta saatavilla tuloilla. Puhetta on ollut myös kirjan kuvaamisesta elokuvaksi.

— Jos tämä onnistuu, se voi olla kultakaivos. Tässä ollaan matkalla hamaan hienoon tulevaisuuteen. Mutta sinne on vielä pitkä matka.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen