Lappeenrannan rakennusbuumi ei vaikuta vielä hintoihin

Kaupunkiin valmistuu tänä ja ensi kesänä paljon uusia asuntoja. Runsas tarjonta näkyy pidentyneinä myyntiaikoina.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Lappeenrannassa rakennetaan parhaillaan kiivasta tahtia uusia asuntoja. Tarjonta on niin runsasta, että osa valmistuneista asunnoista odottaa vielä ostajiaan.

Ihannetapauksessa uuden kohteen kaikki asunnot myydään ennakkomarkkinoinnissa tai viimeistään talon valmistuessa. Tällä hetkellä lähes kaikissa valmistuneissa tai valmistumassa olevissa kohteissa on asuntoja jäljellä.

Rakennuttajista esimerkiksi Evälahdella, Lujatalolla, Lemminkäisellä ja NCC:llä on valmiita kohteita vielä myynnissä.

-Myynti on sujunut vähän vaisummin kuin odotettiin, Lujatalon Lappeenrannan työpäällikkö Tomi Käiväräinen kertoo.

Lujatalo Oy viimeistelee kolmatta talokohdetta Kahilanniemeen. Rivitalon ja kahden pienkerrostalon 23 asunnosta vasta noin puolet on myyty.

Evälahden parisenkymmentä asuntoa sisältävä kerrostalo Voisalmeen valmistuu kuluvan kesän lopussa. Tällä hetkellä asuntojen neliöistä vasta noin 60 prosenttia on myyty.

-Kyllä viime vuosi oli vilkkaampi. Nyt kaikki rakennuttajat aloittivat rakentamisen samaan aikaan, Evälahden hallituksen puheenjohtaja Jukka Evälahti kertoo.

Runsas tarjonta näkyy Evälahden mukaan siinä, että rakentamisen nousseita kustannuksia ei ole voinut siirtää myyntihintoihin. Varsinaista hintakilpailua rakennuttajien välillä ei vielä kuitenkaan ole.

-Hintakilpailua ei ole, mutta tarjontaa on sen verran, että asuntojen hinnat täytyy pitää järkevällä tasolla, Skanskan Kaakkois-Suomen yksikönjohtaja Kari Hovi kertoo.

Skanskalla on tällä hetkellä rakenteilla yksi kohde ja ennakkomarkkinoinnissa toinen. Molemmat kohteet sijaitsevat Rapasaaressa keskustan tuntumassa.

Yhteensä asuntoja on noin 45, joista rakenteilla olevasta Kreijarista on myyty lähes 70 prosenttia ja ennakkomarkkinoinnissa olevasta Prikistä noin puolet.

Käiväräinen kertoo, että hinnan sijasta rakennuttajat kilpailevat laadulla ja sijainnilla. Uusien asuntojen keskimääräinen neliöhinta on vakiintunut 3?000 euron kieppeille.

Ydinkeskustan asunnoista saa maksaa enemmän. Esimerkiksi NCC:n lähelle satamaa tulevan Lumina-kerrostalon neliöhinta on noin 3?600 euroa.

Kaikkein halutuimpia ovat keskustan pienet asunnot. Uuden kerros- tai rivitaloasunnon ostaja on tyypillisesti omakotitalosta muuttava vanhempi pariskunta, joka haluaa eläkepäiviksi helpon asumismuodon.

-Olisimme kiinnostuneita rakentamaan keskustaan, mutta sopivia tontteja ei ole tällä hetkellä tarjolla, kertoo SRV:n Kaakkois-Suomen aluejohtaja Jorma Lakka.

Yhtiön Lauritsalaan vuonna 2009 valmistuneesta kerrostalosta kolme asuntoa on vieläkin myymättä.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Kahilanniemen golfkentän läheisyyteen on valmistunut tai valmistumassa kymmeniä asuntoja. Niistä moni odottaa vielä ostajaansa. Ari-Pekka ja Tuure Tynys eivät anna rakentamisen häiritä golfin peluuta.

Uudisrakennuskohteita Lappeenrannassa:

NCC: Lähelle satamaa tulossa 24 asunnon kerrostalo, ennakkomarkkinoinnissa Ehrnrootin aukion kerrostalon 19 asuntoa ja Parkkarilan kerrostalon 22 asuntoa.

Lemminkäinen Talo Oy: Rakenteilla Kahilanniemeen 24 asuntoa, keskustaan valmistuneesta kerrostalosta kaksi asuntoa myymättä, ennakkomarkkinointiin pian entisen Autotalon 24 huoneistoa.

SRV: Vuonna 2009 Lauritsalaan valmistuneesta kerrostalosta kolme asuntoa myymättä.

Skanska: Rakenteilla ja ennakkomarkkinoinnissa Rapasaaressa 45 asuntoa.

Lujatalo Oy: Valmistunut tai viimeistelyvaiheessa Kahilanniemeen 23 asuntoa.

Evälahti Oy: Juuri valmistunut pienkerrostalo Marssitielle, 20 asunnon kerrostalo valmistumassa Voisalmeen.

YIT: Juuri valmistunut kaksi kerrostaloa Pikisaareen ja rivitalo Palloon, ennakkomarkkinoinnissa 33 asunnon kerrostalo Pikisaaressa ja 24 asunnon kerrostalo Leirissä.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty