Liiketalon asukkaat eivät halua ”sosialisoida” omaisuuttaan

City-korttelin keskellä sijaitsevan kiinteistön omistajat haluavat huoneistoistaan käyvän hinnan.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan vuosikausia hiertäneen City-korttelin kehittämisen kannalta hankalin tilanne on Liiketalo Oy:ssä.

Liiketalossa sijaitsevat muun muassa K-kenkä- ja Specsavers-myymälät. Yhtiöllä on kahdeksan osakkeenomistajaa, joista kolme on talon pitkäaikaisia asukkaita. Lopuilla omistajilla on talossa liike- ja toimistotiloja.

Viereisen Sampo-pankin ja kirjakaupan kiinteistön omistavan Ecume-yhtiön toimitusjohtaja Heikki Vaahto on sitä mieltä, että Liiketalo on matala ja huonokuntoinen. Ainoa vaihtoehto näyttävän rakennuksen aikaansaamiseksi olisi hänen mielestään purkaa nykyinen ja rakentaa tilalle kokonaan uusi.

Liiketalon asukkaiden ja omistajien kannalta tilanne on kaikkea muuta kuin helppo. Yksi asukkaista on kodinkoneyrittäjänä tutuksi tullut ja nyt jo eläkkeellä oleva Mauri Hiltunen. Hänen mielestään julkisuudessa City-korttelin kehittämisestä on syntynyt väärä kuva asioista.

— Aina korostetaan, että kiinteistömme tuottaa hyvin. Mutta jos talo purettaisiin, rakennusliike olisi valmis maksamaan meille vain 400 euroa neliöltä. Saisin siis 160 neliön myymisellä vain yksiön keskustasta. Ei kukaan voi hyväksyä sellaista sosialisointia, Hiltunen toteaa.

Kiinteistönvälittäjät ovat arvioineet Hiltuselle, että 400 euroa neliöltä keskustassa sijaitsevasta huoneistosta on seitsemäsosa käyvästä hinnasta.

— Miksi minun pitäisi lahjoittaa yhteiskunnalle noin 330 000 euroa. Ainoa joka rikastuisi olisi rakennusliike, ihmettelee Hiltunen.

Hiltusen mielestä kaupungin virkamiehet eivät täysin ymmärrä Liiketalon omistajien asemaa. Virkamiehet myös Hiltusen mielestä mielellään palkkaavat ulkopuolisia asiantuntijoita tekemään suunnitelmia ja selvityksiä sen sijaan, että itse ottaisivat vastuun asioista.

Vasta päättynyt arkkitehtikilpailu City-korttelin tulevaisuudesta vei veronmaksajien rahaa, vaikka tulos on toteuttamiskelvoton.

— Voittajaehdotus on hyvin epärealistinen, toteaa Hiltunen.

Hiltunen muistuttaa, että Liiketalon omistajat eivät periaatteesta vastusta kaikkea. He kuitenkin haluavat saada omistuksistaan todellisen hinnan.

— Emme ole kehityksen jarruja, Hiltunen toteaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara