Päätös Imatran biojalostamosta aikaisintaan vuonna 2012

Kaakkois-Suomen ELY-keskus antaa lausunnon jalostamon ympäristö- vaikutuksista alkusyksystä. Tällä hetkellä Imatra ja Porvoo ovat ympäristö- vaikutuksiltaan tasaväkisiä sijaintipaikkoja.

Kirsi Räty

IMATRA. Päätös NSE Biofuelsin biojalostamon toteuttamisesta tehdään todennäköisesti vasta loppuvuodesta 2012. Neste Oilin riskinhallintapäällikkö Kai Larnimaa kertoo, että ympäristövaikutusten arvioinnin lisäksi biojalostamon toteuttamiseen ja sijaintipäätökseen vaikuttavat kustannuslaskelmat ja EU-rahoitus.

Neste Oilin ja Stora Enson yhdessä ajaman biojalostamon ympäristövaikutuksista on parhaillaan menossa kuulemiskierros. Kunnilla, kuntalaisilla ja viranomaisilla on heinäkuun kahdeksanteen päivään asti aikaa ottaa kantaa ympäristöarvioon.

Sen jälkeen Kaakkois-Suomen ELY-keskus (elinkeino-,liikenne- ja ympäristökeskus) antaa asiasta oman lopullisen lausuntonsa.

Ylitarkastaja Asta Asikainen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että vielä kuulemiskierroksella voi tulla ilmi jotakin sellaista, jonka perusteella ELY-keskus päätyy suosittelemaan jompaa kumpaa mahdollisista sijaintipaikkakunnista.

-Jos vaikuttaa, että toinen vaihtoehto on ympäristön kannalta selvästi parempi, niin tuomme sen esille, Asikainen toteaa.

TÄLLÄ hetkellä Imatra ja Porvoo näyttävät ympäristöhaittojen suhteen tasaväkisiltä.

Huolta on aiheuttanut lähinnä biojalostamosta aiheutuva melu ja häiriötilanteessa käytettävä soihdutus. Imatralla haitalliset vaikutukset voivat olla voimakkaampia, koska tiheä asutus on siellä lähempänä kuin Porvoon Kilpilahdessa.

Imatralla asukkaat suhtautuvat arviointiselostuksen mukaan laitoksen tuloon kuitenkin positiivisemmin kuin Porvoossa.

INVESTOINNEILTAAN noin puolen miljardin euron kokoisen hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on monitahoinen prosessi. Ensin Biofuels teki alustavan arviointiohjelman, josta järjestettiin yleisötilaisuuksia ja jonka ELY-keskus hyväksyi.

Tarkistusten jälkeen Biofuels kokosi varsinaisen, nyt kuulemiskierroksella olevan ympäristövaikutusten arviointiselostuksen.

Lopullinen ELY-keskuksen muotoilema lausunto ympäristövaikutuksista on pohjana myöhemmin haettaville ympäristö- ja maankäyttöluville.

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN lisäksi biojalostamon toteutuminen on kiinni EU-rahoituksesta. NSE Biofuels on yksi kolmesta suomalaisesta biojalostamoprojektista, jotka kilpailevat merkittävästä EU-rahoituksesta. EU-rahoitus voi kattaa jopa 50 prosenttia uuden teknologian kustannuksista.

Larnimaan mukaan päätös EU:n tukirahasta tulee luultavasti vasta ensi vuonna.

-Seuraamme myös sitä, miten uusi hallitus aikoo myöntää tukea biohankkeille, hän kertoo.

Toteutuessaan biojalostamo työllistäisi suoraan noin 50 ihmistä ja välillisesti useita satoja metsäalan ammattilaisia.

KUVATEKSTI

Anu Pakarinen

Kaukopään tehdasalue Imatralla kilpailee Porvoon kanssa tulevan biojalostamon sijaintipaikasta.

NSE Biofuelsin biojalostamo:

Stora Enson ja Neste Oilin yhteisyritys.

Rakennetaan joko Imatralle Kaukopään tehdasalueelle tai Porvooseen Neste Oilin jalostamon alueelle.

Tuottaisi vuosittain noin 200?000 biovahaa.

Biovaha jatkojalostetaan nestepolttoaineeksi.

Käyttää raaka-aineena noin 2,4 miljoonaa kuutiometriä metsäraaka-aineita.

Jalostamo maksaisi noin puoli miljardia euroa.

Kilpailee EU:n tukirahoituksesta.

Suomen tavoitteena on nostaa biopolttoaineiden osuus liikenteessä 20?prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Lähteet: Etelä-Saimaan arkisto, NSE Biofuels Oy:n biopolttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiselostus.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty