Pettilän rauhaan ei turisteja kaivata

Tulijoiden määrää pelätään vielä enemmän kuin kansallisuutta. Kylpylähankkeen uskotaan kuolevan omaan mahdottomuuteensa.

SAVITAIPALE. Tästä tyhjyydestä voi olla monta mieltä. Kunnan kehittäjiä Pettilän hiljaisuus hirvittää, mutta suurkaupunkien eläjistä se tuntuu eksoottiselta. Vakituiset kyläläiset pitävät nykytilaa suorastaan suojelemisen arvoisena.

– Kylpyläidea on huono, rakentaisivat sen sitten venäläiset, saksalaiset tai suomalaiset. Sellainen toiminta ei kerta kaikkiaan sovi Pettilään, Silja Klubb kiteyttää.

Helsingistä 20 vuotta sitten lähtenyt Klubb etsi aikoinaan luonnonrauhaa ja sai mitä halusi. Rivitaloasukasta huolestuttaa etenkin kunnan omistaman uimarannan kohtalo.

– Uimarannan leveys on vain 15 metriä. Mihin mahdutetaan katamaraanilaiturit ja satapäiset turistijoukot, Klubb ihmettelee.

Itänaapurien kanssa Klubb kertoo kyllä tulevansa juttuun, naapuririvitalossakin asuu loma-aikoina vallan viehättävä venäläisperhe. He ovat uhanneet lähteä muualle, jos Pettilän kylpylähanke toteutuu.

Silja Klubb tähdentää puhuvansa vain omasta puolestaan, mutta enemmistön kanta käy kyllä selväksi. Yksikään kyläläinen ei ole sanonut ääneen kannattavansa Savitaipaleen kunnan ja venäläisten liikemiesten junailemaa hanketta.

Vastustajille sen sijaan löytyy tukijoita kautta Suomen. Kylpylää vastustavaan adressiin kerättiin nopeasti yli 400 nimeä, ja uusia mielenilmauksia on nettikeskustelujen perusteella ainakin suunnitteilla.

– Onneksi hanke on nyt pysähdyksissä. En usko, että se koskaan toteutuu, Klubb arvioi.

Savitaipaleella on vastustettu ajan saatossa monia erilaisia elinkeinohankkeita, ja yleisen penseyden pelätään jo muodostuneen koko kunnan tunnusmerkiksi. Millainen yritystoiminta kelpaisi Pettilän asukkaille aivan kotinurkilla?

– Koululle on suunniteltu leirikoulumatkailua ja muuta, mutta kaikki tuntuu jotenkin kuihtuvan käsiin. Ryhmäkodin rakentaminen vanhuksille tuntuisi järkevältä: vanhat saisivat elää loppuun asti kotiseudullaan ja nuoret saisivat töitä, Klubb esittää.

Kimmo Paajasen rintamamiestalosta on vajaa kilometri suunnitellun kylpylän tontille. Hän ennustaa rauhansa menevän, jos kylpylä rakennetaan.

– Käyn itse kaupungissa töissä eikä kylpylällä olisi minulle mitään annettavaa.

Paajanen pitää Pettilästä juuri sellaisena kuin se on tällä hetkellä. Kauppaakaan hän ei kaipaa, mutta arvelee sen olevan tarpeen kylän autottomille asukkaille.

Mökkitiellä kulkeva koiran-ulkoiluttaja on näkemyksissään vielä jyrkempi. Pettilä jääköön yksityisten kesämökkiläisten lomaparatiisiksi, millään elinkeinotoiminnalla ei ole näin syrjässä onnistumisen edellytyksiä.

Anne Kokkonen

Kunnan omistamalle uimarannalle ei Pettilässä mahdu turistimassoja. Kuvan takimmaiset veneet ovat jo naapuritontilla.

Kimmo Paajanen haluaa säilyttää kotikylänsä nykyisen rauhan.

Silja Klubb ei halua Pettilän muuttuvan totaaliseksi venäläiskyläksi kylpylän myötä. Yksittäiset venäläiset kuten muutkin matkailijat sen sijaan sulautuvat hyvin kylän elämään.

Pettilän

kylpylähanke

Nousi julkisuuteen toukokuussa 2011.

Aloitteen tekijänä venäläinen liikenainen Olga Kargina, joka haluaisi rakentaa eri maista tulevien sijoittajien kanssa Pettilään tasokkaan noin 150 vuodepaikan hotellin ja pienoiskylpylän sekä erillisiä lomamökkejä.

Kylpylää suunnitellaan kunnan omistamalle maalle. Kunta selvittää parhaillaan hankkeen toteuttamisedellytyksiä. Päätöksiä tehdään aikaisintaan elokuussa.

Kirjoittaja:
Tulijoiden määrää pelätään vielä enemmän kuin kansallisuutta. Kylpylähankkeen uskotaan kuolevan omaan mahdottomuuteensa.