Putronniemen kalamaja säilöö kulttuuria

Inkerin kulttuuriseura sai avustusta rakennusten kunnostamiseen. Yleisö pääsee tutustumaan kanttorin kalamajaan heinäkuun lopulla.

Sari Pullinen

Taipalsaari. Vanha kalamaja Putronniemi metsän reunassa Saimaan rannalla vie vieraansa suoraan 1800-luvulle. Inkeriläissyntyisen Pietarin Marian kirkon kanttorin Mooses Putron yli sata vuotta sitten Taipalsaaren Karhunpäästä hankkima talo on nyt Inkerin kulttuuriseuran hallussa.

Sen täyteläinen sisustus ja hirsiseinät tarjoavat oivalliset raamit kulttuuri- ja perinnetapahtumille. Kalusteineen kaikkineen se on valmis talomuseo. Kalusteita on tuotu muun muassa Inkerin Tuutarista, Putron synnyinpaikkakunnalta.

Heinäkuussa yleisö pääsee tutkimaan taloa avointen ovien päivässä. Samalla järjestetään kirpputori, jossa myydään talon seuralle testamentanneen viimeisen haltijan irtaimistoa. Hän oli myös seuran perustajajäsen.

— Hän halusi, että talo jää jollakin tavalla käyttöön, sillä rakennus on vanha ja paikka kaunis, kertoo kulttuuriseuran puheenjohtaja Helena Miettinen.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen seuralle äskettäin myöntämä 4 100 euron rakennusperinnön hoitoavustus käytetään uuden tulisijan rakentamiseen, sähköistyksen tarkistukseen, ulkomaalaukseen sekä lautojen ja kaiteiden uusimiseen. Myös koko talon levyinen veranta on tarkoitus uusia.

— Talo on ollut tyhjillään jo usean vuoden. Nyt se laitetaan käyttökuntoon.

Helena Miettinen suunnittelee Putronniemeen myös taiteilijoiden työtiloja. Hän uskoo rakennusten tshehovilaishenkisyyden ja luonnon rauhan inspiroivan taiteilijoita — niin kuin se inspiroi muisteluitakin. Seura on jo järjestänyt Putronniemessä muistelutyöpajoja.

— Muistot heräävät tällaisessa ympäristössä herkästi, Miettinen tietää.

KUVATEKSTI

Sari Pullinen

Helena Miettinen esittelee Mooses Putron kirjoituspöydältä löytyvää mustepulloa. Kirjoitusalustaan on kuvioitu kullanväriset nimikirjaimet MP.

Putronniemen verannan ovessa on vanha posliininen nuppi.

Vanhassa kalamajassa ovat astiatkin valmiina paikoillaan.

Putronniemi-tapahtumia

24.7. Varainkeruukonsertti Taipalsaaren kirkossa, esiintyjinä Raita Karpo, Arvo Survo sekä Timo Koskinen.

25.7. Avoimet ovet ja pihakirpputori.

27.8. Perinnetapahtuma. Esiintymässä Raija Mäkelä-Eskola ja Omenapuutarhan teatteri. Perinneloruja ja -leikkejä, jäsenkorjausta kalevalaiseen tapaan, itkuvirsiä, korpimessu.

Mooses Putro

Syntyjään inkeriläinen kanttori, joka asui Pietarissa.

Osti Putronniemen 1800-luvulla perheensä kesäpaikaksi, tuolloin kalamaja, sittemmin laajennettu.

Kuoli 1919 kotimatkalla hautajaisista, jossa oli kanttorina. Sen jälkeen vaimo Nanna Putro jatkoi talon ylläpitoa neljän sisarensa kanssa. Sisaret valmistivat taloon taidokkaita käsitöitä.

Myöhemmin heidän poikansa ja hänen kolme tytärtään viettivät kesiään Putronniemessä.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen