Räty ohjaa tauon jälkeen himoon

Pekka Räty ohjaa ensimmäistä näytelmäänsä Teatteri Imatraan. Työ tuli määräyksenä teatterinjohtajalta. Räty on tarvittaessa iso pomo.

Teemu Saintula

IMATRA. Uusi ohjaaja Pekka Räty pisti heti uusiksi Teatteri Imatran tiedotuskäytännöt. Hän piti koko porukalla lehdistötilaisuuden ensimmäisten harjoitusten jälkeen.

-?Että lehdistö tietäisi heti kaikki juorut ensimmäisenä. Yleensä lehdistö tietää ne viimeisenä. Paitsi iltapäivälehdet ja Seiska, Räty naurahtaa.

Räty tarttuu ohjaajaksi monen vuoden tauon jälkeen. Hänen työnsä jälki näkyy kesällä Kruununpuiston kesäteatterissa, johon hän luotsaa Kaiken takana on nainen -musiikkikomedian.

Näytelmän onneton päätähti on Eino, jonka tarina kulkee Matin ja Tepon laulujen tahtiin.

Rädyn edellinen ohjaustyö on tehty Seinäjoella muutama vuosi sitten. Mies on tyytyväinen paluusta ohjaustyöhön, mutta ei välttämättä ohjattavaan työhön.

-Teatterinjohtaja Antti Vartiala määräsi tämän näytelmän. Minä olisin halunnut tehdä jotain ihan muuta, Räty naurahtaa.

RÄDYLLÄ on varaa nauraa pomonsa kustannuksella. Rädystä tulee teatterin vakituinen työntekijä elokuussa. Sopimuksen mukaan mies näyttelee, ohjaa ja mukana markkinointityössä. Räty toimii myös teatterinjohtajan sijaisena.

Räty on jo tuttu mies imatralaisille. Hän on ollut kaupungissa vuosia vierailijana, mutta nyt hän myös asuu paikkakunnalla. Ohjaaja muutti kaupunkiin tämän viikon tiistaina. Räty ei kuitenkaan vielä ole päättänyt, muuttaako hän kirjansa Imatralle.

Pekka Rädyn vaimo Riitta Räty hoitaa Kaiken takana on nainen -näytelmän kampaukset ja maskeeraukset.

RÄDYN ensimmäisessä ohjauksessa Imatralla vaimo jättää sohvalla makaavan ja urheilua illat toljottavan keski-ikäisen Einon. Miehen työpaikallakin naiset vain nälvivät. Eino saa lopulta potkut työpaikastaan.

Mies perustaa oman kaupungin, jossa voi nostaa jalat pöydälle, katsoa urheilua aamusta aamuun ja kuunnella huonoa musiikkia.

Tähän kaupunkiin on naisilta pääsy kokonaan kielletty.

Näytelmässä esiintyy Ylä-Himolan ja Ala-Himolan väki. Näytelmän pääpaikka on ulkoilmaravintola Himo.

-Siellä rakastutaan, tapellaan ja kaikkea muuta sellaista mitä ravintoloissa tapahtuu, Räty toteaa.

Näytelmän pääosissa ovat Heikki Pöyhiä ja Pia Lunkka. Nine-musikaalin ohjannut Timo Rissanen vierailee taas Imatralla ja on näytelmässä homoseksuaali toimittaja.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Pekka Räty on ohjannut aiemmin Lahdessa ja Seinäjoella. Imatralla hän on näytellyt jo monta vuotta. Ensi elokuusta lähtien miehellä on Imatralla vakityö.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula