Ite-taide syntyy useimmiten betonista ja puusta

Heidi Parkkinen ja Kimmo Heikkilä kiersivät Savitaipaleella etsimässä paikallisia ite-taiteilijoita.

Lappeenrantalaiset taiteilijat, muotoilija Heidi Parkkinen ja kuvataiteilija Kimmo Heikkilä kiertelivät Savitaipaleella salapoliisin silmin keskiviikkona. Heidät on palkattu kartoittamaan ite-taiteilijoita Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Työ on alkanut tässä kuussa.

— Tämä on aika kummallista työtä! Koko ajan täältä löytyy mielenkiintoisia ihmisiä, Heidi Parkkinen henkäisee kesken Savitaipaleen-kierroksen.

Helpointa on huomata ne, jotka ovat tehneet teoksiaan lähelle teitä. Parkkinen on huomannut, että moni puuhaa kotonaan, eivätkä heidän teoksensa näy mitenkään kodin ulkopuolelle.

Siksi ite-salapoliisit ajelevat pitkin ja poikin pitäjiä silmät auki.

— Kun mennään yhteen paikkaan, tie johtaa toiseen. Pitää kysellä. Kahvia juodaan siis paljon, ja pullaa syödään! Ei haastatella, vaan haastetaan.

Ite-taide on kaikkea taivaan ja maan välillä. Parkkinen hämmästelee ihmisten mielikuvituksen määrää.

— Ite-taiteilijat tekevät itseään varten, omaksi ilokseen. Jos töistä on iloa muillekin, se on heille vain bonusta.

Betonipatsaita tehdään paljon, samoin puuteoksia.

— Suomalaisen miehen kädessä pysyy moottorisaha. Sillä veistetään puuveistoksia, kuten täällä Savitaipaleella Pentti Hölsä. Hänen teoksensa seisovat hakkuuaukean keskellä, syrjässä pääväyliltä. Sinne ei eksytä vahingossa, Parkkinen kertoo.

Myös kansantaidenäyttely Art Paimensaaressa tuotti etsivien vihkoon muutamia uusia nimiä.

Torstaina Parkkinen pyörii jo Kymenlaakson puolella Vekaranjärvellä.

Ite kaakossa -hankkeen projektipäällikkö Minna Tuuva kertoo, ettei ite-taiteelle ole olemassa tarkkaa määrittelyä.

— Usein ilmoitetaan käsityöläisiä ite-taiteilijoiksi, mutta ite-taidetta eivät ole perinteiset käsityöt. Jos niissä on jotain tavallisuudesta poikkeavaa — jos tuohivirsut vaikka ovat kaksimetriset — ne voidaan lukea ite-taiteeksi.

Ite-taiteen piirteitä ovat omaperäisyys ja tyypilliset tekniikat kuten betonista tekeminen tai joku täysin uusi tekniikka. Ite-taiteilijat ovat itseoppineita.

Tuuvan mukaan parikkalalaisen, maailmankuulun, edesmenneen ite-taiteilijan Veijo Rönkkösen vaikutus näkyy paitsi Parikkalassa myös laajemmin.

Kuvateksti

Arttu Muukkonen

Heidi Parkkinen ja Kimmo Heikkilä yhyttivät savitaipalelaisen ite-taiteilijan Heikki Kylliäisen aamukahvipöydästä. Kylliäinen merkittiin useiden muiden savitaipalelaisnimien joukossa eteläkarjalaisten ite-taiteilijoiden listalle.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen