Putinin kaverilla ökyhuvila Rantalinnan luona

Nikolai Jegorov on ollut viime aikoina esillä venäläisissä tiedotusvälineissä

RUOKOLAHTI. Yksi Rantalinnan maille valmistuneista ökyhuviloista on myyty Venäjän pääministerin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalle Nikolai Jegoroville.

Vuonna 1947 syntynyt pietarilainen Jegorov valmistui 1975 samalta kurssilta Putinin kanssa Leningradin valtionyliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

Nykyisin Jegorov on saman yliopiston professori sekä Jegorov, Puginskii, Afanasjev ja partnerit -lakitoimiston osakas. Oikeudenmukaisuuden puolustaja -iskulausetta käyttävällä toimistolla on konttori Pietarin ja Moskovan ohella myös Lontoossa.

Jegorov on tullut viime aikoina tunnetuksi erityisesti suhteestaan Putiniin ja kiinnostuksestaan yksityistettyyn valtion omaisuuteen.

”Putinin Pietarin-tuttavat esiintyvät yhä useammin erilaisten bisnesten johtohahmoina etenkin öljyalalla”, kirjoitti RBK Daily -lehti vuosi sitten kesällä.

Tällä lehti viittasi ilmi tulleeseen Jegorovin omistukseen tjumenilaisessa Antipinon öljynjalostamossa.

Uutista siteerattiin lukuisissa venäläisissä tiedotusvälineissä.

Viimeksi viime perjantaina venäläiset tiedotusvälineet kertoivat ”Putinin kurssikaverin” halusta ostaa valtion omistama, mutta nyt myynnissä oleva Arkangelin troolikalastuslaivasto -yhtiö.

Samaa yhtiötä havittelee myös öljymiljardööri ja niin ikään Putinin hyvä tuttava Gennadi Timtshenko, joka hänkin on viihtynyt Suomessa ja myös Etelä-Karjalassa. Timtshenkolla on Suomen kansalaisuuskin.

Kommersant-lehden mukaan vanhastaan toisensa tuntevat Jegorov ja Timtshenko saattavat päätyä laivastobisneksessä yhtiökumppaneiksi. Jegorovin lakiasiaintoimisto auttoi Timtshenkoa, kun tämä hankki omistukseensa Murmanskin kauppalaivastoa.

Jegorovin kerrotaan suunnitelleen Jukos-yhtiön johtajaa Mihail Hodorkovskia vastaan nostettua oikeudenkäyntiä. Putinin arvostelijana esiintyneen Hodorkovskin oikeudenkäynnin motiiveja on pidetty ainakin osin poliittisina.

Jegorov on tuskin lainkaan käynyt tiluksillaan Ruokolahdella.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara