Rautjärven Lonka aloitti puheet kuntien liitoksesta

Lonkan mukaan Rautjärven, Ruokolahden ja Imatran kuntaliitosselvitys voitaisiin käynnistää heti. Imatralla ja Ruokolahdella toppuutellaan kiirettä.

Tenho Tiilikainen

Rautjärven kunnanhallituksen puheenjohtajan Taina Lonkan (kesk.) Etelä-Karjalan radiossa esittämä toive kuntaliitosselvityksen käynnistämisestä yllätti sekä Imatran että Ruokolahden päättäjät. Lonkan esitystä ei suoraltaan tyrmätty mätäkuun jutuksi, mutta ihmetystä herätti esityksen ajoitus.

Lonka olisi valmis aloittamaan selvityksen Vuoksen kaupungin perustamisesta vaikka saman tien. Pontimena esitykselleen Lonka mainitsee muun muassa hallitusohjelmaan kirjatut kuntien valtionosuuksien leikkaukset.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on haluton kommentoimaan Lonkan esitystä millään tavoin.

-Emme kommentoi yksittäisten ihmisten sanomisia. Ei kuntaliitosneuvotteluja ryhdytä käymään lehti- tai radiojuttujen perusteella. Sitten, kun meille tulee kunnanhallituksen virallinen esitys, niin asia on toinen.

Imatra on jo aiemmin ilmaissut, ettei se halua olla aloitteellinen kuntaliitosasiassa. Tämän vuoksi Lintunenkaan ei spekuloi enempää, tapahtuuko asiassa mitään ja jos, niin missä aikataulussa.

Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtajan Esko Ijäksen mielestä Ruokolahden kunnalla ei ole mitään syytä muuttaa valtuustoseminaarissa yksituumaisesti hyväksyttyä kuntastrategiaansa.

-Olimme yksimielisiä siitä, että tavoitteena on säilyttää Ruokolahti itsenäisenä kuntana ja tämä pätee edelleen, Ijäs sanoo.

Hänen mukaansa Ruokolahti pystyy tuottamaan asukkaiden tarvitsemat palvelut laadukkaina, eikä kunnalla ole taloudellistakaan tarvetta kuntaliitokseen.

-Sen sijaan olemme olleet myötämielisiä osakuntaliitoksiin, niin kuin on tapahtunut esimerkiksi Mietinsaaren kohdalla. Samalla tavalla suhtaudumme myönteisesti niihin osakuntaliitoshankkeisiin, joita Puumalan suunnalla on vireillä.

Rautjärvellä ei Ijäksen tietämän mukaan ole osakuntaliitoshankkeita vireillä, vaikka kanta-Rautjärvi entistä Ruokolahden emäpitäjää suureksi osaksi onkin.

Ijäs uskoo, ettei Imatran seudun kuntien yhdistymisasiassa tapahdu mitään tämän valtuustokauden aikana.

-Seuraavissa kuntavaaleissa 2012 yhdistyminen saattaa sen sijaan nousta yhdeksi vaaliteemaksi. Eikä kukaan tällä hetkellä tiedä, minkälainen on se kuntakenttä, ja millaiset ovat kuntakentän vaateet, jossa esimerkiksi viiden vuoden kuluttua elämme.

KUVATEKSTI

Päivi Vento

Taina Lonka

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen