Viime kesän myrskyalueilta korjataan nyt kuitupuuta

Myrskytukkeja korjataan enää saarista, soilta ja pieniltä leimikoilta. Myynti-ilmoituksia on tullut vielä tänä kesänäkin.

Anssi Kemppinen

ASTA- ja Veera-myrskyjen viime kesänä runtelemista metsistä suurin osa on saatu korjattua. Kohta vuoden kestäneessä savotassa hakataan nyt kuitukohteita.

-Isot tukkimäärät on korjattu. Nyt hakataan pääosin kuitupuukohteita, joiden korjuu jatkuu elokuun loppuun. Toki meillä on runsaasti pieniä myrskyleimikoita, joissa on myös vähän tukkia, sanoo kenttäpäällikkö Simo-Otto Saarela Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksestä.

Saarelan mukaan alkusyksyllä päästään jo normaalihakkuihin.

Metsäyhtiö Tornatorin Etelä-Karjalan metsistä viime kesän myrskyt kaatoivat reilut 200?000 kuutiota puuta, josta eniten Ruokolahdelta.

-Myrskypuut on saatu 95-prosenttisesti korjattua. Myrskypuita on jäljellä sellaisissa paikoissa kuin saarilla ja soilla. Ne jäävät vielä odottamaan hakkuita. Sitten on hajakaatoja, jotka korjataan tulevien leimikoiden yhteydessä, sanoo toimitusjohtaja Arto J. Huurinainen.

Huurinaisen mukaan myrskyalueita on tänä kesänä jo istutettu ja kylvetty.

Metsäliiton puunhankinnan Lappeenrannan piirin piiripäällikkö Jari Makkosen mukaan viime kesän myrskypuiden korjuutilanne on tällä hetkellä todella hyvä.

-Etelä-Karjalassa meiltä on korjaamatta joitakin yksittäisiä kuitukohteita, mutta nekin saadaan ehkä jo tällä viikolla korjattua. Myrskykohteissa koneita on töissä myös Saimaan saaristossa Punkaharjulla ja Sulkavalla.

Yhtiölle on tullut keväällä ja kesällä uusiakin myrskykohteita hakattavaksi.

-Jotkut metsänomistajat ovat vasta nyt käyneet metsässään ja huomanneet tuhot. Sitten tuuli on kaatanut puita ja vanhalle kohteelle on pitänyt mennä uudestaan.

Makkosen mukaan myrskypuut menivät hyvin kaupaksi, sillä markkinat sattuivat olemaan hyvät kaikille puulajeille.

Myrskyalueiden metsänuudistusta hidastaa kestävän metsätalouden rahoitustuen riittämättömyys ja tukipäätösten odottelu. Kemera-rahoitus on merkittävä erityisesti myrskyalueiden uudistamisessa.

-Kevään uudistamiskohteet on tehty suunnitelmallisesti. Ensi syksyn uudistamisia ei taas voi tehdä, jos lisärahaa ei löydy, sanoo Metsäliiton Makkonen.

Metsänhoitoyhdistyksen Saarelan mukaan tämän kevätkesän istuksia on tehty mhy:n rahoilla ja hakemalla poikkeuslupia.

Syksylle metsäkeskus ei ole myöntänyt uusia poikkeuslupia, sillä vanhat hakemukset pitäisi ensin saada päätettyä.

Metsäntutkimuslaitoksen mukaan kesän 2010 myrskyissä tuhoutui Suomessa yli kahdeksan miljoonaa kuutiometriä puuta. Etelä-Karjalan osuudeksi on eri lähteissä arvioitu reilua miljoona kuutiota.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Metsämaata muokattiin eilen istutuskuntoon Metsäliiton myrskykohteessa Rautjärven Kaljusen kylällä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen