Saimaan laivat ja maisemat inspiroivat harrastajakuvaajaa

Täydellisen otoksen lappeenrantalainen Pekka Kokko on saanut kahdesta kurjesta aamuisella suolammella.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Yli 30 vuotta väylänhoitajan työkokemusta Saimaalla ja saman verran valokuvausharrastusta näkyvät molemmat Pekka Kokon valokuvanäyttelyssä. Kaakkois-Suomen valokuvakeskus esittelee lappeenrantalaisen Saimaa-otoksia sekä kuvia perinteisistä työmenetelmistä.

— Minulla oli yksi maailman kauneimpia työympäristöjä. Vanhalla iällä olen tajunnut tämän paikkakunnan ainutlaatuisuuden, Kokko kehuu.

Hän huolsi työkseen merenkulun turvalaitteita. Tukikohta oli Lauritsalan väyläasemalla Kanavansuulla ja työmaana eteläinen Saimaa ja kanava.

Reilu vuosi sitten Kokko sai vasemmanpuoleisen halvauksen aivoverenvuodon seurauksena ja jäi eläkkeelle. Vamma rajoittaa myös valokuvausharrastusta. Kokko pystyy kuvaamaan kevyellä kalustolla, mutta ei pääse metsään ilman avustajaa.

Samalla hänen lempilintunsa kurjen kuvaaminen on käynyt mahdottomaksi, sillä piilokojulle ei ole enää asiaa eikä voi käyttää raskaita teleobjektiiveja.

— Kurki on haasteellinen kuvattava, niin arka, että tuntuu kuin se pelkäisi itseänsäkin.

Kokko on kuvannut paljon Saimaata, sen maisemia ja siellä liikkuvia laivoja.

— Saimaa on ainutlaatuinen paikka. Olen kuvannut kanavaa äärioloissa, yöllä ja sumussa. Kun laiva tulla jyskyttää hämärässä ja sen perässä lukee vaikka Gibraltar, se saa mielikuvituksen lentämään, Kokko hehkuttaa.

Saimaa-kuvan Sähköä ilmassa Kokko otti omalta pihaltaan.

— Tuo Myllyniemen maisema näkyy keittiön ikkunasta. Valkoinen Camilla-laiva olisi tehnyt kuvasta täydellisen.

Unelmaotoksen Kokko on saanut vangittua pari vuotta sitten eräänä kylmänä toukokuisena aamuna kello kuusi. Siinä seisoo kaksi kurkea pikku suolammella hengitys höyryten, lähes täysin symmetrisessä muodostelmassa.

— Täydellinen valokuva on sellainen, jota ei pysty selittämään muuten — se on jotain ainutlaatuista, jonka on itse kokenut.

Kokko on kuvannut aktiivisesti myös Partalan siivapyöräkerhon toimintaa ja tempauksia, muun muassa rukiinkorjaustalkoita vanhoin menetelmin.

Kuvauksen Kokko aloitti lähdettyään aikoinaan Turun saaristoon keikkahommiin. Hän hankki kameran, koska halusi muistoja talteen.

— Silloin luotiin pohjat nykyisille töille.

Pekka Kokon valokuvanäyttely Perinteikäs kotiseutuni Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa Lappeenrannassa 30.7. saakka. Pienessä galleriassa Aino Martikaisen valokuvia.

KUVATEKSTI

Pekka Kokko

Sähköä ilmassa -valokuva on otettu Laihialta Pekka Kokon kotipihasta aukeavasta Saimaa-maisemasta.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen