Lähteen talolle tulossa laajennuslupa Imatralla

Siiville nousevat ravintola ja kulttuuritila.

Matti Veijalainen

IMATRA. Imatrankoskella olevan Lähteen talon omistaja on saamassa poikkeusluvan talon laajentamiseen. Vanhan puurakennuksen tulevaisuudenkuva tarkentuu suojelun purkamisesta säilyttämiseen ja parantamiseen.

Kiinteistö Oy Torkkelinkatu 1 on hakenut poikkeuslupaa rakennuskiellossa olevalla tontilla olevan talonsa laajentamiseen kahdella siipiosalla. Suunnitelmaluonnoksissa yhteensä 250 neliön lisäsiivet sijoittuvat rakennuksen päihin. Suunnitelmissa ovat ravintolan ja kulttuuritapahtumatilan perustaminen taloon.

Kaupungin vt. kaavoituspäällikkö Vuokko Jääskeläinen esittää nyt tekniselle lautakunnalle poikkeusluvan myöntämistä venäläisvetoiselle kiinteistöyhtiölle sen tarkennettua suunnitelmiaan viranomaisille sopiviksi. Lausunnoissaan Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Etelä-Karjalan museo asettavat kaupunkikuvallisesti herkällä paikalla olevan talon laajennukselle kuitenkin tiukkoja reunaehtoja. Rakentamisen yksityiskohdista on vielä neuvoteltava.

Edellinen neuvottelukysymys oli talon koko tulevaisuus. Kaupungin konsernijaoston alkukesästä linjaama tavoite oli suojelun ja talon mahdollinen purkaminen siinä tapauksessa, että laajennussuunnittelussa ei päästä kaupunkikuvan kannalta suotuisaan ratkaisuun.

Alun perin muualla sijainnut Lähteen talo siirrettiin Imatrankoskelle 1900-luvun alkupuolella. Talon nykyisiä vuokralaiskäyttäjiä ovat käsityöliike, kahvila ja kukkakauppa.

Talon laajennushanke huomioidaan Imatrankosken muussa suunnittelussa. Keskustan maankäyttö tulee tarkasteluun Imatrankosken uutta kaupallisten palvelujen kehittämisohjelmaa laadittaessa. Työ alkaa syksyllä. Konsulttien tarjouskilpailu on menossa, Vuokko Jääskeläinen kertoo.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Lähteen talo kertoo imatralaisen rakennuskulttuurin historiaa Torkkelinkadulla vastapäätä Valtionhotellia.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen