Luumäki on Etelä-Karjalan hurjin muuttovoittokunta

Maakuntakeskuksista virtaa väkeä lähikuntiin taloudellisista syistä johtuen.

Sanna Raita-aho

LUUMÄKI. Luumäki houkuttelee muuttajia. Muuttotutkija Timo Aron tekemästä tutkimuksesta selviää, että Luumäki kuuluu Suomen muuttovoittoisimpien kuntien joukkoon. Luumäki oli ainoa Etelä-Karjalan kunnista, joka sijoittui tutkimuksen ykkösluokkaan.

Suuri osa Suomen kasvukunnista sijoittui Etelä-Suomeen Tampereen ja Helsingin välimaastoon. Aron mukaan Luumäki oli yksi tutkimuksen niin sanotuista yllättäjäkunnista, jotka sijaitsivat suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella, mutta menestyivät silti hyvin.

— Luumäen menestymisessä erikoista oli myös se, että kunnasta puuttuvat suuret teollisuuden investoinnit. Luulen, että kunta houkuttelee muuttajia hyvän talousrakenteen vuoksi, Aro pohtii.

Luumäen kunnanjohtaja Terttu Heimala uskoo myös, että Luumäki houkuttelee muuttajia hyvästä taloudenhoidosta syntyneen imagon vuoksi. Kunnan tilinpäätös ei ole ollut alijäämäinen vuosikymmeniin. Kun kunta nähdään vireänä ja elinvoimaisena, uskaltavat uudet tulokkaat asettua kuntaan.

Heimalan mukaan Luumäelle vetävät erityisesti halvat asuntotontit, joihin kunta on määrätietoisesti panostanut jo vuosia.

— Meillä on hyviä tontteja, jotka ovat edullisia ja sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella. Suuri osa työikäisistä muuttaa lähiseuduilta Etelä-Karjalasta tai Kymenlaaksosta.

Myös Aron tutkimus tukee väitettä. Muuttovirta vetää ihmisiä maakuntien kasvukeskuksista niiden lähikuntiin. Luumäki vetää muuttajia niin Lappeenrannasta kuin Kouvolasta.

Muuttajat ovat yleensä 24—35-vuotiaita, jotka ovat asettumassa aloilleen ja hankkimassa ensimmäistä omaa asuntoa perheelleen. He käyvät töissä kaupunkikeskuksissa, mutta etsivät asunnon niiden ulkopuolelta.

— Näiden ihmisten on helpompi hakea asuntoa naapurikunnista, koska niissä tonttitarjonta on yleensä runsaampaa ja edullisempaa suhteessa käytettävissä oleviin varoihin. Esimerkiksi Lappeenrannassa tontit ovat kalliimpia ja niitä on niukemmin saatavilla kuin Luumäellä, Aro sanoo.

Tulijoita Luumäelle riittää myös kauempaa Suomesta. Suuri osa lähikuntien ulkopuolelta muuttavista on eläkeläisiä, mikä on kunnassa sijaitsevien useiden kesämökkitonttien ansiota.

— Tänne on muuttanut vanhempia ihmisiä, joilla on täällä kesämökki, ja jotka ovat päättäneet muuttaa viettämään eläkepäiviään tänne. Samaten muuttaa väkeä, joiden juuret ovat täällä ja jotka ovat halunneet palata vanhuusiällä tänne, Heimala sanoo.

Muuttotutkija ja valtiotieteiden tohtori Timo Aro selvitti Suomen kaikkien kuntien muuttotilastot ja lajitteli kunnat kuuteen luokkaan niiden muuttotilastojen perusteella.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä muuttajien määrää että muuttorakennetta muun muassa muuttajien iän ja koulutuksen perusteella.

Tutkimuksen parhaaseen ykkösluokkaan sijoittui 93 kuntaa, joihin Luumäki kuului ainoana Etelä-Karjalan kuntana.

Parhaita kuntia yhdistivät erityisesti sijainti kasvukeskusten lähellä tai teollisuuden jätti-investoinnit.

Kirjoittaja:
Sanna Raita-aho