Lentoliikenteeseen kuluu lähes miljoona euroa vuodessa

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt teki lentoliikenne-sopimuksia reippaasti yli valtuuston antaman valtuutuksen.

LAPPEENRANTA. Kaupunkiyhtiöiden emoyhtiön vanha hallitus käveli kaupunginvaltuuston yli tekemällä sopimuksia kaikkiaan noin 900 000 euron vuosittaisesta tuesta lentoliikenteelle vuoteen 2016 asti.

Valtuuston päätöksen mukaan kaupungin kokonaistuki lentoliikenteelle ei saa ylittää 350 000 euroa vuodessa. Kaupunkiyhtiöissä valtuuston päätöksestä ei välitetty, koska tukiaisista vain noin kolmanneksen piti tulla Lappeenrannan kaupungilta ja loput muualta.

Emoyhtiön vanhan hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja oli valtuutettu Teuvo Kinnunen (sd.). Toimitusjohtajana asiat esitteli keväällä irtisanottu toimitusjohtaja Tom Hultin.

Suurin osa vuosittaisista tukirahoista, tiettävästi noin 500 000 euroa, menee Ryan-air-lentoyhtiölle maksettaviin kynnysrahoihin. Lappeenranta maksaa Ryanairille huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Tampere. Loput rahat menevät muun muassa Air Baltic -sopimuksiin ja markkinointiin.

Päätöksenteko tukiaisista tapahtui emoyhtiön hallituksessa hyvin nopeasti Hultinin esittämien laskelmien perusteella. Valtuutettu Erkki Räsänen (myö) tuli hallitukseen vuosi sitten kesällä ja oli mukana syksyn 2010 tukipäätöksissä.

Räsäsen mukaan hallitukselle esiteltiin tarkka laskelma miten 900 000 euroa kertyy: 350 000 euroa kaupungilta, 100 000 euroa yrityksiltä, 50 000 euroa pankilta, 125 000 euroa Venäjältä ja 250 000 euroa maakunnan matkailuyhtiöltä Gosaimaalta.

Myöhemmin kävi ilmi, että laskelmat perustuivat osin enemmän toiveajatteluun kuin todellisiin sopimuksiin. Tämän vuoden osalta rahoitusta puuttuu noin 300 000 euroa, jotka kaupungin on löydettävä jostakin tehtyjen maksusitoumusten kattamiseksi.

Sopimusmaksut ovat lankeamassa kaupungille, jos ulkopuolista rahoitusta ei saada.

— Valtuutettuna ja hallituksen jäsenenä täytyy voida luottaa asiaa esitelleiden virkamiesten sanaan. Ei voi lähteä tarkistamaan jokaista yksityiskohtaa, sanoo Räsänen hallituksen päätöksenteosta.

— On hirveä tunne, kun kokee tulleensa huijatuksi.

Kaupunkiyhtiöiden uuden hallituksen puheenjohtaja, valtuutettu ja kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että lentoliikenne on tärkeä ja panostamisen arvoinen asia Lappeenrannalle.

— Sen on kuitenkin tapahduttava reiluin pelisäännöin, hän toteaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara