Ongelmia löytyy vain etsimällä

Apua saa, jos tarvitsee. Etukäteen on vaikea sanoa, miten uhkaavassa tilanteessa toimittaisiin.

Tuija Sorjanen

LAPPEENRANTA. Nuoret tuntevat olonsa turvalliseksi Lappeenrannassa. Jollei ongelmia etsi, niihin ei joudu.

— Täällä on melkeinpä liian rauhallista, sanoo 17-vuotias Rosa Kangashaka.

Kangashaka tai hänen ystävänsä Katri Lindman, 16, ja Anna Kobierska, 17, eivät ole koskaan joutuneet kaupungilla uhkaavaan tilanteeseen. Jos niin kävisi, nuoret todennäköisesti soittaisivat poliisille.

— Vaikka täällä poliisi on heti paikalla muutenkin, Lindman sanoo.

Lindman kertoo vinkin siltä varalta, että joku tuntematon lähtee seuraamaan kadulla. Kannattaa olla puhuvinaan puhelimeen ja esittää, että se, jonka kanssa puhuu, on aivan nurkan takana.

— Tämä toimii, kuulemma.

KARLOS RAUTIAISEN, 22, mukaan kaupunkilaiset ovat niin lempeitä, että ongelmiin on vaikea joutua. Myös 18-vuotias Seppo Laukas sanoo, että Lappeenranta on hyvin turvallinen paikka.

— Isommissa paikoissa ongelmat löytävät sinut. Täällä sinun pitää etsiä ongelmia.

Nuorten mielestä kaupungilla uskaltaa liikkua keskellä yötäkin vaikka yksin. Silja Saarinen, 17, sanoo, että yksin ollessa vahvassa humalassa olevat tai muuten arveluttavan näköiset ihmiset kierretään yksin ollessa vain kauempaa.

SISÄMINISTERIÖN vuonna 2009 tekemän kyselyn mukaan Lappeenranta on Suomen 15:sta suurimmasta kaupungista turvallisin. Marko Taavitsainen, 17, luettelee turvallisen kaupungin kaupunginosista vähiten turvalliset. Taavitsaisen mukaan ne ovat Sammonlahti, Skinnarila ja Hovipelto. Hänen mielestään näissä kaupunginosissa liikkuu eniten epäilyttävää väkeä.

Kirjoittaja:
Tuija Sorjanen