Ruokolahdelle kaavamuutos yhdeksälle tuulivoimalalle

Tuulisaimaan kahden vuoden investointi-suunnitelmat 60 miljoonan euron tasolla. Muukon puiston rakentamisen luvista puuttuu enää puolustusministeriön lausuntoa.

Hannu Ojala

RUOKOLAHTI. Ruokolahden yleiskaavassa varataan tilaa yhdeksän tuulivoimalan rakentamiseen Hauklapin ja Muuramäen väliselle alueelle.

Puistoalueen maapohjan omistaa Tornator Oy.

Tuulivoimalayleiskaavan ensimmäinen yleisötilaisuus järjestetään Ruokolahdella kahden viikon kuluttua. Muutoksen yleiskaavaan uskotaan valmistuvan vielä tämän vuoden puolelle.

Tuulipuiston teho jää pieneksi, että sen rakentaminen ei edellytä ympäristövaikutusten arviointia.

Tuulipuiston rakentamista valmisteleva Tuulisaimaa Oy on varautunut Ruokolahdella noin 35 miljoonan euron investointiin. Lappeenrannan Muukossa lupa-asiat odottavat enää puolustusministeriön lausuntoa, joka on luvattu alkusyksystä.

Ruokolahden luoteisosaan suunnitellut tuulivoimalat ovat nousemassa maastonkohtiin, joiden korkeus merenpinnasta on 120—140 metriä. Viisi voimalaa on suunnitelmassa sijoitettu Imatra—Puumala-tien eteläpuolelle kuntarajan ja Käyhkään kanavan väliselle alueelle. Neljä voimalaa tien pohjoispuolella sijoittuvat Hauklapin ja Muuramäen väliin.

Tuulisaimaan toimitusjohtajan Petteri Laaksosen mukaan sijoituspaikkoihin voi tulla vielä vähäisiä muutoksia. Puiston sähköasema on tarkoitus rakentaa alueen halkaisevan 110 kilovoltin sähkölinjan tuntumaan.

Laaksonen toivoo, että yleiskaavan muutos voidaan tuoda valtuuston päätettäväksi tämän vuoden puolella. Jos lupamenettely ei aiheuta viivytyksiä, rakentaminen ja koneistojen asentaminen on mahdollista saada valmiiksi ensi vuoden aikana, ja puisto alkaa tuottaa sähköä vuonna 2013.

Ruokolahden puisto on suurin yrityksen julkistamista suunnitelmista.

Tuulisaimaan pisimmällä oleva suunnitelma on Lappeenrannan Muukossa, jonne on nousemassa seitsemän voimalaa. Laaksosen mukaan Muukon puiston rahoitus on kunnossa, ja nyt odotellaan puolustusministeriön lausuntoa. Ministeriö haluaa selvittää Kaakkois-Suomessa roottoreiden aiheuttamat häiveet tutkakuvaan. Selvityksen tekee VTT.

Muukon tuulipuiston on määrä valmistua ensi vuoden aikana. Hankkeen kustannusarvio on 25 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala